NEPOPRAVLJIV I OPASAN

STRAVA U ZAGREBU: PEDOFIL U KOLICIMA OPET NAPAO Nakon izlaska iz zatvora, kraj škole namamio je učenika (9) u grmlje. A onda su krenule grozne scene!

 
 Dragan Matić / CROPIX

Invalid u kolicima M.M. (27) nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zagrebu osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog prijetnje devetogodišnjaku pištoljem kojega je prethodno namamio do grmlja u blizini osnovne škole u Zagrebu.

Tužiteljstvo je za M.M. tražilo dvije godine zatvora, no sutkinja Jasna Zoretić Rendulić je prepolovila taj prijedlog uzevši kao olakotne okolnosti činjenicu da je riječ o invalidnoj osobi nedovoljnog duševnog razvoja koje je posljedica moždanog oštećenja koje je, pak, umanjilo intelektualnu funkciju. Otegona okolnost koja je doprinijela, pak, bezuvjetnoj sankciji je ranija osuđivanost M.M., ali i činjenica da je u međuvremenu osumnjičen i za još jedno, treće po redu, kazneno djelo seksualnog karaktera na štetu 12-godišnjeg rođaka.

- Optuženom se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 25. travnja do 19. srpnja ove godine u ovom predmetu. A obzirom da je riječ o nezaposlenoj osobi bez primanja, na teret proračunskih sredstava suda padaju 5180,64 kune troška kaznenog postupka (psihijatrijski i psihološki nalazi i mišljenja). Jedino bezuvjetnom kaznom će se u ovom slučaju postići svrha kažnjavanja – obrazložila je sutkinja izrečeni pravorijek.

Podsjetimo, M.M. je u sudnici porekao krivnju rekavši da je tog kobnog dana zamolio dječaka da ga pogura u kolicima jer mu je bilo slabo.

- Znam zašto sam u sudnici. I ne, nisam kriv. Sad ću vam objasniti kako je bilo. Točno je da sam taj dan zamolio dječaka da me pogura u kolicima jer bilo mi je slabo i nisam se mogao više gurati. Obratio sam mu se jer sam morao mokriti. Poričem da sam mu prijetio, a kamoli da sam vadio pištolj.

Voli starije žene

Tamo je bilo neko grmlje. Zašto sam mu rekao da me pogura još malo iza? Zato da me ljudi ne vide jer me bilo stid. Točno je i da je dječak počeo vikati i trčati prema školi kad sam mu rekao da mi pruži ruku kako bih mu zahvalio što me pogurao. Valjda se uplašio i kad sam mu rekao da se smiri, da mu neću ništa. Ubrzo me zaustavio dječakov tata koji me zna otprije i rekao da pričekamo policiju.

I nemam sklonosti prema djeci, nego prema odraslim ženama - rekao je u svoju obranu u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu M. M. (27), mladić u invalidskim kolicima, kojem se sudi za prijetnje smrću devetogodišnjaku kojeg je u travnju ove godine namamio u grmlje kraj škole u istočnom dijelu Zagreba. Iza M. M. su, inače, već tri i pol godine zatvorskog staža u Glini za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina u garaži zagrebačkog Kvatrića, a trenutno se nalazi u istražnom zatvoru zbog zločina od ljeta ove godine, na štetu 12-godišnjeg rođaka.

- Razumijete li vi što radite? Je li normalno da molite djecu po cesti da vas guraju? Zašto ne pitate za pomoć odrasle osobe koje su sigurno bile tamo gdje se krećete? Kažete da volite starije žene. Zašto se onda ne obratite nekoj prolaznici? Zašto se ne obratite nekoj krupnijoj, snažnijoj ženi? Biste li se meni obratili na ulici? - zanimalo je sutkinju Jasnu Zoretić Rendulić, na što joj je okrivljeni posramljeno odgovorio: “Razumijem što mi govorite. Nitko mi ne daje za pravo da se obraćam djeci. Ali ne znam objasniti svoje postupanje.”

- Ali, obraćam se ja i ženama, no one kažu da ne mogu, da žure - pojasnio je još M. M.

Sve radi svjesno

Na upit tužiteljice zašto je rekao devetogodišnjaku da o tom susretu kod grmlja ništa ne govori roditeljima, M. M. to negira. Čuvši sve to sutkinja je okrivljenom još jednom ponovila da se za pomoć treba obraćati odraslima, a ne djeci te da je iz njegova izlaganja zaključila da on sve svjesno radi. Vještak psihijatar utvrdio je da je u vrijeme počinjenja djela bio ubrojiv te mu prijeti do dvije godine zatvora.

Prijetio pištoljem

M. M. je optužen da je vozeći se u kolicima zamolio školarca da ga odgura do vrtića nasuprot škole. Kada je dječak to učinio, rekao je da mami i tati ne govori ništa. Dječaku nije bilo jasno zašto traži da idu još dalje u grmlje, a invalid mu je na to rekao: “Samo dođi”. - Odgurao sam ga još 15-ak metara preko ceste do šikare gdje smo stali.

Tada je tražio da ga poguram još dalje u šikaru, tražeći da mu pomognem iz džepa hlača izvaditi mobitel. Odmicao sam se pa mi je rekao da će izvaditi pištolj. Počeo sam vrištati i trčati prema školi - ispričao je školarac o iskustvu s M. M. koji je, zahvaljujući majci, ostao neobrazovan jer ga nije slala u školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:33