NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

STROJOVOĐA SKRIVIO FATALNI SUDAR S DVOJE POGINULIH Osudili ga na manju kaznu od zakonom propisane iako je vlakom jurio šest puta brže nego što je smio

 Damir Krajač / CROPIX

Strojovođa iz Križevaca Tomislav Kučko (42) na Županijskom sudu u Bjelovaru nepravomoćno je osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora jer je izazvao nesreću u kojoj su dvije osobe poginule, tri su teže, a dvije lakše ozlijeđene.

Kučko je tog 28. prosinca 2015. upravljao putničkim vlakom iz smjera Bjelovara prema Križevcima. Dolaskom do željezničko-cestovnog prijelaza u Malim Sredicama nije smanjio brzinu na 10 km/h, kako je trebao jer je znao da je uređaj za osiguravanje prijelaza neispravan. Brzinom od 61 km/h udario je u taksi vozilo kojim je upravljao Dražen Dolenec i koji je preminuo na mjestu nesreće. Putnica u vozilu, Nevenka Župić, podlegla je kasnije istog dana ozljedama.

Troje je putnika teško je ozlijeđeno, a dvoje lakše.

Kučko je priznao djela koja mu se stavljaju na teret, no rekao je da se nije radilo o neizravnoj namjeri, nego da je riječ o nehaju.

Sutkinja Sandra Galjar to nije prihvatila jer je Kučko, kao iskusan strojovođa, morao poštivati proceduru: trebao je zaustaviti vlak i potom preko prijelaza prijeći maksimalnom brzinom od 10 km/h. No, on je prošao bez zaustavljanja. Osim toga, stoji u obrazloženju presude, dobio je usmeni i pisani nalog prometnika, a dao je i zvučne signale prije prelaska, što znači da je bio svjestan da bi moglo doći do nesreće.

Iz navedenih razloga nije prihvaćena teza obrane da se radilo o nehaju, kako je tvrdila Kučkova obrana, nego o neizravnoj namjeri, poručila je sutkinja obrazlažući osuđujuću presudu.

Iako je za djela koja mu se stavljaju na teret propisana minimalna zatvorska kazna od tri godine, Sudsko vijeće uzelo je u obzir da je neosuđivan, da je otac četvero malodobne djece, pa mu je dosudilo dvije godine bezuvjetnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33