MEĐIMURSKI HOROR

STRUČNJAK KOJI IZRAĐUJE PSIHOPROFILE UBOJICA 'Kako je moguće da netko živi uz leš 19 godina? Znate, u mozgu postoje određeni mehanizmi...'

Policijski očevid u Palovcu
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Psihijatar Špiro Janović, koji za sudske potrebe izrađuje psihološke profile ubojica i počinitelja najtežih kaznenih djela, za Dnevnik Nove TV komentirao je stravičan slučaj u Međimurju, gdje je u zamrzivaču obiteljske kuće u mjestu Palovec pronađeno mrtvo tijelo koje je tamo stajalo dugi niz godina.

Budući da je sestra ubijene Jasmine Dominić trenutno pod sumnjom da je počinila ubojstvo i strpala leš svoje sestre u zamrzivač, postavlja se pitanje kako je 19 godina živjela u kući s lešom.

- Pravi odgovor dat će jedno opširno psihijatrijsko-forenzičko vještačenje. Ono što možemo reći da se u takvim slučajevima zna desiti da mozak čak prevari i one koji počine takav zločin. Tu se radi o mehanizmima obrane, potiskivanja i disocijacije gdje osobe mogu potpuno iznegirati da se nešto takvo desilo. To je jedino što ih može koliko-toliko održati u prividu zdravog i normalnog funkcioniranja, kazao je doc. dr. sc. Špiro Janović, kako prenosi Dnevnik.hr.

- U ovom slučaju, osoba je surovo probuđena iz takvog sna u kojem se nije ništa desilo. Dakle, sada se film može odvrtiti i možda možemo doći do spoznaja što je bio uzrok ovako jedne strašne stvari, kazao je dr. Janović.

U ovom slučaju nekoliko je ljudi svakodnevno prolazilo pokraj frižidera u kojem se nalazilo mrtvo tijelo ubijene, a da to nitko nije primjetio.

- Bilo je slučajeva gdje su razni čudaci živjeli s mrtvim osobama čak i godinama, no obično su to bile duboko disfunkcionalne osobe koje su bile osamljenici, čudaci i često teško duševno bolesni. Slučajevi u kojima imate prividno potpuno funkcionalne obitelji i koje normalno žive u suočenju s ovakvim nečim, to nije zapamćeno na ovim prostorima. To je ono što daje ovakvim slučajevima neobičnost i zato smo svi zatečeni time, komentira stručnjak za psihološke profile ubojica i počinitelja najtežih kaznenih djela.

Psihijatar Janović zaključuje da je utvrđivanje svih činjenica sada na policiji i ovisi o suradnji osoba koje su u to uključene.

- S obzirom na protok vremena, možda postoje neki elementi koje nikada nećemo saznati, dodaje, kako prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:25