PODIGNUTA OPTUŽNICA

STUDENT SKRIVIO STRAŠNU NESREĆU U KOJOJ JE POGINUO 24-GODIŠNJI SIN TALIJANSKOG POLITIČARA Zaprepastio priznanjem nakon tragedije

Deset mjeseci nakon prometne nesreće u kojoj je život izgubio 24-godišnji Talijan Giuseppe De Leo podignuta je optužnica protiv vozača Mateja D. On je, prema vlastitom priznanju, 4 do 5 godina prije nesreće vozio auto po gradu, a znao je potegnuti i do Zagreba. Iako nije imao vozačku
Giuseppe De Leo i njegov otac Domenico De Leo
 Privatni album

Matej D. (25), student ekonomije rodom iz Virovitice lanjskog 2. studenog oko 16.20 sati sjeo je za volan prijateljeva Renault Clija. Učinio je to iako je bio svjestan činjenice da nema vozačku dozvolu i da za desetak dana ima zakazan termin za polaganje vozačkog ispita. Kraj njega na suvozačevu mjestu sjedio je Marko A. dok je na stražnjem sjedištu bio talijanski student medicine Giuseppe De Leo (24), inače sin predsjednika općinskog vijeća Ventimiglie, a kojeg je upoznao kroz Erasmus program.

Nije dugo trebalo da stvari pođu po zlu. Vozeći se iz Donjeg Miholjca po DC 35 prema Viljevu, Matej D. je krenuo pretjecati teretnjak s priključnim vozilom kojeg je vozio profesionalni kamiondžija Zdenko F. No, zbog manjka vozačkog znanja i vještina, Matej D. je iznenada, vozeći 29 km/h brže od dopuštenog, lijevim kotačima prešao na bankinu i izgubio kontrolu. Naglo je skrenuo potom udesno na tegljač nakon čega je Renault odletio u odvodni kanal gdje se više puta prevrnuo.

Nesretni Talijan je ispao iz auta i zadobio smrtonosne višestruke ozljede prsa, prijelome svih rebara, razdor plućnih krila, prijelom prsne kosti... A tragedija, za koju supružnici De Leo traže pravdu, rezultirala je podignutom optužnicom vukovarskog tužiteljstva prema kojoj vozaču prijeti i do 15 godina zatvora.

Osim tragedije koja je zavila u crno više obitelji, ono što najviše rastužuje i zaprepaštava je podatak da je Matej D., prema vlastitom priznanju, već 4 do 5 godina prije nesreće vozio auto po gradu, a bila mu se omakla i pokoja vožnja na duge pruge.

- Giuseppea sam poznavao godinu dana. Tog dana smo se našli u kafiću u Osijeku gdje smo popili kavu i krenuli prema Virovitici. Nakon 20 kilometara vožnje, Marko me zamolio da vozim jer je bio umoran. Mi smo naprijed bili vezani, dok Giuseppe otraga nije. Do tada sam u autoškoli odvozio 35 sati te sam trebao skoro ići na polaganje vozačkog. Sjećam se da sam krenuo pretjecati kamion te sam izgubio kontrolu i udario desnom stranom o kamion. Završili smo na oranici. U susret mi je išlo neko vozilo koje je bilo na takvoj udaljenosti da sam mogao preteći kamion bez ugroze drugih sudionika u prometu. Giuseppe je nakon slijetanja završio nekoliko metara od auta. Bio je živ kada je došla Hitna te su počeli ga oživljavati - pravdao se vozač Matej D.

Za cestu, kaže, da je bila ravna i uska, a kad je počeo s pretjecanjem, "stisnuo je gas do kraja vozeći nekih 90 km/h."

- Vozila koja su mi dolazila iz suprotnog smjera nisu mi blicala. Po mišljenju mog instruktora bio sam spreman za ispit iz vožnje još prije ljeta, ali sam otišao raditi sezonu, a pisani dio sam položio početkom prošle godine iz drugog pokušaja – zaključio je optuženi vozač.

Potonje tvrdnje o spremnosti za polaganje vozačkog ispita nakon odvoženog minimalnog broja sati, potvrdio je i njegov instruktor P.N. koji je u toj branši 14 godina.

Vozačev brat blizanac otkrio je, pak, da su Matej i Marko nakon nesreće bili šokirani te su neutješno plakali govoreći da im je život uništen i da im nije jasno kako se sve to dogodilo.

- Iznenadilo me da nije uspio preteći kamion jer je prije toga u čitavom nizu situacija tu radnju obavio bez problema. Naš tata nam je omogućio da vozimo aute prije autoškole jer u Virovitici promet i nije tako intenzivan i uobičajeno je da se prije formalnog provođenja obuke u autoškoli, vozačko iskustvo tako stječe. A vozački brat nije položio ranije zbog financija jer nam roditelji u isto vrijeme nisu mogli osigurati uvijek sve – objasnio je vozačev brat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:46