UZNEMIRUJUĆI SLUČAJ

STUDENTICA KOJU JE U TAKSIJU NA JARUNU PREBIO POZNANIK Govorila sam mu da prestane, ali počeo me vrijeđati: 'P... ti materina, sisata'

Pijani poznanik počeo je u taksiju seksualno zlostavljati Saru, sestra Kimy stradala je dok ju je pokušavala obraniti, a taksist je mirno vozio dalje
 Damir Krajac / EPH

Povratak nakon večernjeg izlaska oko četiri sata ujutro u nedjelju na zagrebačkom Jarunu zauvijek će ostati u lošem sjećanju studentici turizma Kimy Golub (23) i njezinoj četiri godine mlađoj sestri Sari koje je, prema njihovim tvrdnjama, poznanik iz njihova društva Željko R. (26) pretukao, a mlađu i seksualno uznemiravao.

Rezime slučaja su ozljede koje su liječnici okarakterizirali kao lakše, a iz zagrebačke policije poručuju da kriminalističko istraživanje traje te da intenzivno rade na rasvjetljavanju slučaja.

Roditelji djevojaka šokirani su pogotovo zbog toga jer se nasilje dogodilo u taksiju na putu kući. Agonija je za djevojke počela kad su ušle u vozilo. Osim sestara u taksiju je bilo još troje prijatelja, među kojima i Željko.

Damir Krajac / EPH

Foto: Damir Krajač / EPH

- Još se tresem od same pomisli. Nas petero kao društvo smo izašli van. Tijekom večeri Željko se odvojio. Pretjerao je s alkoholom. Kad je došlo vrijeme da idemo doma, dogovorili smo se krenuti taksijem. Željko je rekao da će nas čekati kod rampe. Bilo je oko četiri ujutro. Umjesto kod rampe, bio je uz stup desetak metara dalje i povraćao. Na kraju se ukrcao u taksi i sjeo na stražnje sjedalo između mene i sestre, koja je pak sjedila u krilu prijatelju. Odjednom me Željko počeo pipati po tijelu. Govorila sam mu da prestane i odgurivala ga, ali počeo me vrijeđati: 'P... ti materina, sisata'. Nakon toga me ošamario po licu. Onda me šakom udario u glavu pa me Kimy, koja je bila okrenuta leđima, pokušavala obraniti - ispričala je za Jutarnji list Sara Golub, studentica portugalskog i turskog. Dok joj je sestra pokušavala pomoći, za taksista je, tvrdi, to sve očito 'bila bezvezna parada pijane mladeži'. No onda je Željko, dodaje, nastavio šamarati njezinu sestru Kimy i najednom je uhvatio za vrat.

- Iznenada joj je počeo gurati prste u oči, doslovno, kao da joj ih želi iskopati noktima. Svi smo molili taksista da stane, ali on je samo vozio dalje. Rekla sam mu da ćemo mu platiti koliko želi samo da izađemo, a on mi je na to rekao: 'Jesi li ti normalna? Daj odj...!' Zaustavio se tek kad je iz Kimy počela šikljati krv. Imala je zakrvavljeno lice. Čim smo izašle na Rudeškoj, pitao nas je tko će to platiti, a Željko je ostao u autu i nastavio psovati - objasnila je još Sara. Dodala je i da joj se tih pet minuta vožnje činilo kao vječnost. Taksist je produljio dalje nakon što su drugom prijatelju, koji je također bio s njima, rekle da "si prijatelja Željka odvede doma i da ga pita je li svjestan što je učinio".

Damir Krajac / EPH

Foto: Damir Krajač / EPH

Od nasilnog mladića dan poslije nisu dobile nikakvu ispriku. Isključio je mobitel i ugasio profil na društvenim mrežama. One su se čim su stigle kući zaputile s roditeljima u bolnicu Sveti Duh na sanaciju ozljeda, a potom i s liječničkom dokumentacijom u policijsku postaju.

- Znate što Željko priča po kvartu? Da smo ga nas dvije prve napale pa da je on samo uzvratio. Ako je tako, kako onda da ja izgledam ovako s licem prepunim ozljeda, a on nema ni ogrebotinu? Primila sam antitetanus jer su njegovi nokti ušli u moje oko. Bol koju trpim, ne samo fizičku, ne mogu ni opisati. Pretrpjela sam neopisiv šok. Doktori kažu da je to lakša ozljeda. U policiji kažu da ga mogu privatnim putem tužiti jer s obzirom na lakše ozljede nema progona službenim putem. Pa zar mi je trebao oko iskopati? Znam, zakon je takav kakav je. Ali mislim da bi ga trebalo promijeniti. Što je s onim osobama koje si ne mogu priuštiti odvjetnika pa kako da sudskim putem tuže nasilnika jer su, eto, samo lakše ozlijeđene? - pita se pretučena Kimy Golub.

Dok se sa sestrom u pratnji roditelja nalazila u bolnici na pregledima, njezine prijateljice na društvenim su mrežama objavile njezinu fotografiju uz dramatičan apel o nasilju s lakšim ozljedama koje se može dogoditi svakome i koje se, realno, i događa, no mnogi o tome šute.

Damir Krajac / EPH

Foto: Damir Krajač / EPH

- Kad sam došla kući, nisam mogla vjerovati da je naš apel tako proširio. Primila sam puno poruka podrške osoba koje su doživjele nešto slično. Pohvalile su me i zbog hrabrosti jer mnogi nasilje smatraju privatnom sramotom. Nadam se samo da će pravda biti zadovoljena jer, ako ovo prođe lišo, kakva je to poruka javnosti o nasilju? A što se tiče Hrvoja, zar sestra i ja nismo zaslužile barem ispriku s njegove strane? Bez obzira na to koliko bio pijan, ne vjerujemo da se ničega ne sjeća - uvjerena je Kimy. Napominje da bi se zakon trebao promijeniti, odnosno da se i osobu koja nanese lakše ozljede progoni službenim putem, a ne privatnom tužbom.

Može se goniti: Nije bitan čin nego i namjera

- Nije bitno da čin kaznenog djela prouzroči teške ozljede, već je bitna namjera. Činjenica da, prema nalazu liječnika, faktički nije nastao prijelom kostiju lica ni tijela, što bi bila teška tjelesna ozljeda, rezultat je puke slučajnosti i sreće po samu oštećenu osobu. Smatram da u tim slučajevima oštećena osoba ima itekako osnove ukazati da je postupano s izravnom namjerom teškog ozljeđivanja, a sadržaj te namjere onda svakako treba biti predmet dokazivanja - smatra odvjetnik Milko Križanović. Napominje "da izravna namjera teškog ozljeđivanja proizlazi iz upotrijebljene sile i dinamike događaja, kao i samog intenziteta te lokalizacije udarca". Osim kaznenog progona u ovakvim slučajevima postoji i parnični postupak za naknadu štete, od kojeg žrtve strepe jer odvjetnikov angažman treba i platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:44