IZVLAČENJE NOVCA IZ DINAMA

SUDAC ISPRAVIO GREŠKU U PRESUDI MAMIĆU ZBOG KOJE GA JE OVAJ PROZVAO IZ MEĐUGORJA Istu je grešku napravio i ranije, ali tada nitko nije reagirao

 Vlado Kos / CROPIX

Nakon što je Zdravko Mamić prošloga tjedna s pressice u Međugorju prozvao Županijski sud u Osijeku, između ostaloga, i za pogrešno napisanu presudu, jer je u pisanom otpravku presude objavljenom 8.11.2018. pisalo kako je stariji Mamić umjesto po točki 3. optužnice osuđen po točki 2., a u kojoj se njegovo ime uopće ne spominje, sud je u utorak 11.12.2018. objavio ispravak presude.

- Uvidom u zapisnik o objavi presude od 6. lipnja 2018. kao i uvidom u pismeni otpravak te presude utvrđeno je da je u zapisniku o objavi presude na listu 8 zapisnika u sedmom redu, a u pismenom otpravku presude na strani 8 u osamnaestom redu presude, naznačeno da se prilikom utvrđivanja kazne zatvora 2. opt. Zdravku Mamiću za kazneno djelo iz točke 2) temeljem čl. 246. st. 2. KZ/11 utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine. S obzirom da 2. opt. Zdravko Mamić nije optužen, a niti je stoga proglašen krivim za kazneno djelo iz točke 2) izreke presude, nego je optužen te je stoga i proglašen krivim za djelo iz točke 3) izreke presude, očigledno je da je došlo do očite pogreške u pisanju numeričke oznake kaznenog djela za koje se tereti 2. opt. Zdravka Mamića.

S obzirom da se radi o očitoj omašci u pisanju valjalo je istu otkloniti, zbog čega je ova omaška otklonjena, a na način naznačen u izreci rješenja, objavio je Darko Krušlin, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku koje je osudilo Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz Dinama. U ostalom dijelu presuda ostaje neizmijenjena.

Zanimljivo, sudac Krušlin i prilikom javne objave presude u lipnju rekao da je Mamić osuđen po 2. točki, ali tada na tu tehničku grešku nitko nije reagirao.

Podsjetimo, prema točki 3., krimen braće Mamić i Vrbanovića bila je podjela transfernog obeštećenja između Dinama i Dejana Lovrena nakon njegova prelaska u Olympique Lyon, dok se prema točki 2. sudilo Zoranu Mamiću i Milanu Pernaru za davanje, odnosno uzimanje mita. Inače, Zdravko Mamić je za Lovrenov dio presude dobio tri godine zatvora, dok je za podjelu transfera u slučaju Luke Modrića, što je bila 4. točka optužnice, dobio 4 godine, a sve mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 6 i pol godina zatvora.

Mamić se, inače, na spomenutoj 'pressici' požalio i kako je tijekom javne objave presude 6. lipnja rečeno da se njegov brat Zoran za točku 2. osuđuje na 2 godine zatvora, a u pisanom otpravku stoji godina i 10 mjeseci.

No, sa suda nam je poručeno da je točno ono što piše u pisanom otpravku te u tom smislu nije bilo potrebno bilo što ispravljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:58