GUSIĆ JANJIĆ DOBIO 12 GODINA

Sudac Živaljić: Ova kazna nije mala, to je cijela jedna mladost

    AUTOR:
    • Vladimir Urukalo

  • OBJAVLJENO:
  • 11.05.2019. u 18:18

Split, 190918.
Danas je na Zupanijskome sudu u Splitu pocelo sudjenje Nikoli Gusicu Janjicu koji je optuzen za ubojstvo Ivana Mate Blazevica mladog pripadnika Torcide.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX

Nikola Gusić Janjić

Nikola Gusić Janjić je prije dvije godine ispred kafića Reket u Stobreču nožem u srce ubo Ivana Matu Blaževića

Izricanjem nepravomoćne zatvorske kazne od 12 godina Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo s namjerom Ivana Mate Blaževića sudsko vijeće Županijskoga suda u Splitu pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića pokazalo je kako nije prihvatilo, niti povjerovalo tezama obrane da se radi o usmrćenju ili čak prekoračenju nužne obrane.

Gusić Janjić je mirno saslušao presudu prema kojoj će, ako postane pravomoćna, na slobodu izaći tek kad bude imao 34 godine, odnosno za deset godina.

Ključni moment

- Pokojni i njegovi prijatelji, njih 15-ak, u lokalu Reket ponašali su se, mogu reći, slobodnije, ali ne bih tome pridavao neki značaj. O tom mjestu mogu reći i da sam čuo da ga zovu “Meksička granica” pa to dovoljno govori. Svi su bili podnapiti, no Nikola je imao nož, imao je kontrolu nad glazbom, doduše ne potpunu.

Kad nije udovoljeno Blaževićevoj želji da mu se pusti pjesma “Moja prva ljubav”, on nije primijenio nikakvo nasilje prema djevojci koja je to odbila. Gusić Janjić se direktno umiješao i tada ga je pokojni prepoznao i tražio da se ispriča. No, nije mu se unio u lice, nije bio agresivan, nego se šetao po lokalu i to govorio - rekao je sudac.

Potom se osvrnuo na jedan od ključnih momenata zbog kojih je obrana tvrdila da je Gusić Janjić bio ponižen i da je zato reagirao u situaciji jake prepasti i straha.

- Obrana tvrdi da je pokojni tražio od Nikole da klekne, a to je iznimni čin poniženja. No, iako je to tvrdilo dvoje svjedoka, mi tome ne vjerujemo, ne vjerujemo da ga je toliko ponižavao. Nikola nije bio krajnje ponižen, on je imao niz opcija, no nije htio ići kući kad ga je prijatelj molio da ga odveze jer ujutro radi, već je ostao. Apsolutno vjerujemo svjedoku Nikoli Hasanu koji je rekao da mu je Gusić Janjić pokazao nož i rekao da će nekog izbosti ako mu se približi - pojasnio je Živaljić stav sudskog vijeća.

Veliki nož

Naveo je i da je to bio veliki nož kakav “domaćice ne drže doma” te da su takvi noževi nekad služili za klanje domaćih životinja. No, činjenica je da nož nikad nije pronađen.

- Atmosfera se nabrijala kad je Gusić Janjić rekao Blaževiću da ostavi djevojke. Ponašanje pokojnog i njegove ekipe bilo je provokativno, ali tad je mogao reagirati onako kako bi većina napravila. Svatko bi rekao: “Brate mili, pustit ćemo pjesmu...” No, Nikola to nije htio, on je pokazao zube, a nož je bio u funkciji pokazivanja da ih se ne boji iako je bio pretučen nekoliko mjeseci prije.

Čim je drugi put izašao van, a za njim Blažević i još šest, sedam momaka, Nikola je odmah potegnuo nož i prvo zarezao, a onda ubo u srce Blaževića. On je govorio da je dobio šaku u glavu, da je bio napadnut, no nitko drugi to ne spominje. Imao je prostora za uzmak, no nije dao šansu Blaževiću - pojasnio je sudac.

Rekao je kako iz svega zaključuje da Gusić Janjić nije bio podvrgnut ni teškom vrijeđanju, ni zlostavljanju, ni dugotrajnoj patnji da bi se to tretiralo kao povod za kazneno djelo usmrćenja.

- Umjesto da se ponaša kao svaka druga osoba, on želi biti žestok momak, želi nositi nož, svjesno ulazi u rizik, mrko gleda Blaževićevu ekipu, ne želi udovoljiti banalnoj želji momka. Nije njemu pokojni izazvao strah, on ga ima, ali se ne ponaša kao osoba sa strahom. Iako je maksimalna kazna za ovo djelo 20 godina, smatramo da je kazna primjerena jer je okrivljeni bio bitno smanjeno ubrojiv te zato što je pokojni bitno doprinio ovome što se dogodilo. Ova kazna nije mala, to je cijela jedna mladost - zaključio je sudac Živaljić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo