NARUČIO UBOJSTVO KAMATARA

Suđenje Andreju Bobetku optužen zbog poticanja na ubojstvo opet se nije pojavio na sudu

SISAK - Andrej Bobetko (41), sin Ante Bobetka, zapovjednika legenadarnog sisačkog 57. bataljuna i bliski rođak pokojnog generala Janka Bobetka, ponovo nije došao na Županijski sud u Sisku gdje mu je u ponedjeljak, 1. listopada trebalo početi suđenje. Optužnica ga tereti za poticanje na ubojstvo.

Kako ovo nije prvi put da optuženi Bobetko ne dolazi na raspravu i pokušava cijeli slučaj odugovlačiti, sutkinja Snježana Mrkoci zatražit će od vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Sisku da Bobetku odredi pritvor kako bi osigurala njegovu nazočnost na suđenju.

Na suđenje je došao svjedok Elvis Nesimović (35) iz Sunje, kojeg je prema optužnici Andrej Bobetko unajmio da ubije Emira Sejdinovića, nudeći mu za tu uslugu novac i “štuc” - skraćenu sačmaricu ručne izrade. Nesimović međutim nije mogao biti ni izvanraspravno ispitan, jer je istaknuo da je pod terapijom i da nije u stanju sada dati iskaz. Naveo je da se boji za sigurnost sebe i svoje obitelji, žene i maloljetne kćeri. Rekao je kako su mu još prošle zime, prije nego je trebao svjedočiti na glavnoj raspravi koja nije održana jer optuženi Bobetko nije došao, u kuću u Sunji upala četiri njemu nepoznata muškarca, porazbijala sve prozore i zaprijetili paljenjem kuće.

- Rečeno mi je da pazim što svjedočim o Bobetku, da pazim što govorim jer imam maloljetnu kćer, rekao je Nesimović. Također je naveo da je zbog pritiska jednog dana oko sebe vezao tri bombe prijeteći da će se ubiti kako bi zaštitio svoju obitelj, ali da će prije toga sve reći novinarima. Novinari nisu došli na njegov poziv, ali je došla policija, koja mu je oduzela bombe zbog kojih je zaradio kaznenu prijavu.

Suđenje će biti nastavljeno kada policija pronađe i privede optuženog Bobetka, koji zadnjih nekoliko godina više ne živi u Sisku.

Kako doznajemo, Bobetko je od Nesimovića, s kojim se upoznao u zatvoru dok je izdržavao kaznu zbog kaznenog djela ubojstva, navodno naručio ubojstvo Emira Sejdinovića (40), jer su ga u listopadu 2008. godine Emir i njegov brat Amir (44) oteli i zlostavljali, utjerujući dug kojeg je Bobetko imao prema njima. Bobetka su u ožujku 2008. godine braća Sejdinović otela i odvela u stan u Ulici Tina Ujevića 25 u Sisku.

Tamo su ga nezakonito zadržali, te uz stalne prijetnje i fizičko zlostavljanje tražili da im da 30.000 kuna na ime, prema tvrdnjama Andreja Bobetka, nepostojećeg duga. Nakon što im je dao novac, pustili su ga, ali su ga mjesecima nastavili slijediti, prijetiti mu i tražiti novac uz prijetnje njemu i njegovoj obitelji. Do početka listopada uspjeli su od Andreja Bobetka iznudili 335.000 kuna. Iznuđivači su tražili još novca, te je prema naputku policije, Bobetko u četvrtak, 2. listopada 2008. godine, s braćom Sejdinović zakazao sastanak u jednom kafiću u središtu Siska. Trebao im je predati 140.000 kuna.

Policija je postavila klopku, Bobetko je ponio označeni novac. Tijekom sastanka u kojem je Bobetko braći Sejdinović predao torbu s novcem, u kafić su ušli pripadnici interventne policije i uhitili Amira i Emira Sejdinovića. U strahu od braće Sjedinović, te zbog duga kojeg je navodno imao prema njima, Bobetko je od svojeg zatvorskog druga Nesimovića zatražio uslugu - ubojstvo Emira Sejdinovića. Nesimović nije obavio naručeno ubojstvo, nego je sve ispričao policiji.

Valja dodati da je te 2008. godine, u kojoj je upao u nevolje s braćom Sejdinović, Andrej Bobetko izašao iz zatvora nakon osam godina izdržane kazne. Osuđen je na dugotrajnom procesu u Sisku na devet godina zatvora jer je 1992. godine ubio Siščanina Ivicu Carena navodno zbog dugova, posuđivanja novaca i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Odslužio je 8 godina, a kaznu mu je 2006. godine, za jednu godinu umanjio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07