PROCES NA KAZNENOM SUDU

SUĐENJE BANKARICI OPTUŽENOJ ZA ODAVANJE TAJNI Sutkinja zaprijetila Mariju Mamiću: 'Ima tri dana ili će biti priveden!'

 
Mario Mamić
 Marko Todorov / EPH

Svjedočenjem djelatnice Addiko banke na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Ivani Petrak (41), bankarskoj službenici Hypo Alpe Adria Bank, optuženoj za povredu tajnosti postupka odnosno da je Mariju Mamiću odala kakve je podatke USKOK od banke tražio o bankovnim računima obitelji Mamić tijekom provođenja izvida.

Mario Mamić, sin Dinamova savjetnika Zdravka Mamića će, pak, na iduće ročište biti priveden ako do petka ne dostavi medicinsku dokumentaciju.

Zagreb, 051217.
Opcinski kazneni sud, Ilica 207.
Sudjenje bankarskoj sluzbenici Hypo Alpe Adria Bank Ivani Petrak koja je odavala USKOK-ove tajne Mariju Mamicu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Ivana Petrak

- Dostave poziva nisu bile uredne. Vraćene su s napomenom da su obavijesti ostavljene te da je poziv nemoguće uručiti. Prije početka same rasprave na telefon se javila muška osoba koja se predstavila kao Mario Mamić navodeći da je danas saznao za raspravu na koju je pozvan, ali da na nju nije ionako u mogućnosti pristupiti iz zdravstvenih razloga.

Obvezao se potom da će do početka rasprave faksom dostaviti medicinsku dokumentaciju, no ista u pisarnicu prije početka rasprave nije stigla. Ako u roku od tri dana ne dostavi traženu dokumentaciju, Mario Mamić će biti priveden na sud – rekla je sutkinja Jasna Rađenović.

Svjedokinja je ostala kod iskaza danog u Državnom odvjetništvu: - U inkriminirano vrijeme te 2015. radila sam na poslovima zamjenice voditeljice poslovnice, a voditeljica je bila Ivana Petrak. Procedura oko odgovora na upite državnih tijela i drugih ovlaštenih osoba je bila takva da djelatnik banke, kojem se dostavljaju ti zahtjevi, iste proslijeđuje u one poslovnice banaka gdje su otvoreni računi klijenata i koje mogu odgovoriti na upite s time da on te zahtjeve šalje emailom s oznakom 'strogo povjerljivo' uz zahtjev u skeniranom obliku. U poslovnici gdje radim takvi se zahtjevi istovremeno dostavljaju i voditeljici poslovnice te meni kao zamjenici, a ako su bili dostavljani samo njoj onda bi ih ona meni proslijeđivala jer sam ja bila zadužena za sačinjavanje odgovora.

Zahtjev djelatnika za hitnom dostavom dokumentacije, a sukladno zahtjevu USKOK-a, zaprimlile smo 7. svibnja 2015. i ja i Petrak. Vidljivo je da sam ja djelatniku banke sat i pol kasnije odgovorila na USKOK-ov zahtjev za dostavom podataka za Luku Modrića. Od djelatnice banke zaprimila sam i zahtjev za hitnom dostavom podataka za klijenta Maria Mamića uz koji je bio zahtjev USKOK-a. Osim u arhivu, odgovor sam također proslijedila Petrak te djelatniku banke – objasnila je djelatnica. Dodala je i kako je sve zahtjeve uz dokumentaciju printala te stavljala u jedan registrator koji se čuvao u ormaru voditeljice poslovnice Petrak.

- Tako sam i zahtjeve za Luku Modrića i Maria Mamića isprintala i stavila ih u registrator. Kod printanja u našoj banci na printer se potrebno prijaviti svojom čip karticom tako da se vidi tko je printao koji dokument i kada. Policiji sam predala navedene zahtjeve USKOK-a za dostavu podataka za Modrića i Mamića, Poznato mi je da je Petrak bila osobni bankar članova obitelji Mamić još dok je tadila u Hypo banci u Trpnjskoj ulici, a nakon što je prešla u poslovnicu na Slavonskoj nastavila je biti njihov bankarski savjetnik.

Voditelj poslovnice može održati sastanke s klijentima banke ali ne može raditi same bankarske transakcije jer fizički nema blagajnu pa onda voditelj poslovnice daje nalog nekom od djelatnika da obavi potrebne transakcije – pojasnila je još svjedokinja. U vrijeme kad se zaposlila u toj poslovnici, Petrak je već bila voditeljica iste.

- Članovi obitelji Mamić dolazili su u banku kod Ivane Petrak, u njezin ured. I to Mario Mamić, Zoran Mamić i Mislav Mamić otprilike od pet do 10 puta godišnje. Ukoliko je Ivana Petrak bila u poslovnici uvijek je ona primala Mamiće kao klijente, a u situacijama kad je izbivala, zvala bi mene na telefon da primim nekog od njih pa su Mamići uvijek dolazili uz prethodni dogovor. Napominjem da i ja i voditeljica poslovnice Petrak, kao i svi djelatnici banke znaju da se zahtjevi za pribavljanjem podataka, koji imaju oznaku 'strictly confidential', ne smiju davati neovlaštenim osobama niti se smiju davati klijentima na koje se ti zahtjevi odnose – zaključila je svjedokinja.

Inače, na početku suđenja Ivana Petrak je odbacila krivnju, a tužiteljstvo za nju traži dvije godine zatvora i plaćanje sudskih troškova.

Optužnica ju tereti da je 13. svibnja 2015., nakon što joj je kao voditeljici Poslovnice Hypo Alpe Adria Bank u Dubravi dostavljen zatjev USKOK-a u kojem se traže podaci o računima, prometu, oročenim sredstvima i ugovorima o kreditu za Luku Modrića i Marija Mamića, dala na uvid Mamiću USKOK-ove zahtjeve na kojima je stajalo “strogo povjerljivo”. Učinila je to, smatra još tužiteljstvo, iako je bila upozorena da su izvidi tajni i da je odavanje tajne kazneno djelo.

Za razliku od Petrak koja se tijekom istrage branila šutnjom, Mario Mamić u čijem su mobitelu nađene fotografija uskočkog dopisa proslijeđenog banci, priznao je poznanstvo s bankaricom jer mu je duže vrijeme vodila bankovne račune. Nakon što su mu, pak, predočene fotografije preslika iz njegova mobitela, pojasnio je da mu Petrak nikada nije dala nikakve povjerljive dokumente, ali i da ne zna kako su preslike dospjele u njegov mobitel.

Uspoređujući telefonske razgovore Mamića i bankarice istražitelji su otkrili da je Mamić u vrijeme nastanka fotografija preslika zahtjeva USKOK-a u njegovom mobitelu, bio u domeni bazne stanice koja pokriva spornu poslovnicu Hypo banke, ali je utvrđeno i da su Petrak i Mamić telefonski razgovarali prije pronalaska fotografija preslika u njegovu mobitelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:56