KOPRIVNICA

SUĐENJE PROPALOJ PODUZETNICI Radnice: 'Ona si je sredila kuću, kupila auto i putovala svijetom, a mi smo ostale bez plaća!'

 
Mirjana Indir nije se pojavila na sudu
 Nikola Wolf / PODRAVSKI.HR

Na Općinskom sudu u Koprivnici svjedočenjem radnica propale koprivničke tvornice obuće Talus nastavljeno je suđenje Mirjani Indir, poduzetnici koja je u dugovima ostavila dvije obućarske tvrtke i radnice bez sedam plaća, piše Podravski.

Mirjana Indir, koja se u međuvremenu preselila u Njemačku, nije se pojavila na suđenju tako da je sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić raspravu održala bez njezina prisustvovanja. Optužena Mirjana Indir svaku je radnicu uskratila za iznose od 18 do 20 tisuća kuna, ukupno oko pola milijuna kuna neisplaćenih plaća, a optužnicom se tereti i za neplaćanje 100.000 kuna doprinosa radnicima te dodatnih 67.900 kuna neplaćenog PDV-a Poreznoj upravi.

Na suđenju je svjedočila i sestrična optužene poduzetnice Mišela Matić koja je kao zaposlenica Talusa također ostala uskraćena za sedam plaća.

- Mirjana si je sredila kuću, školovala kćer, kupila auto, mnogo putovala. Mislim da je novac dobiven od poslovanja trošila za vlastite potrebe, a kako se šuškalo među radnicima, imala je otvoren i drugi račun preko kojeg je poslovala. Bila sam jednom kod nje i kuća joj prije tako nije izgledala. Zato zaključujem kako je sve to stekla novcem od tvrtke - kazala je Mišela Matić koja od svoje rođakinje i bivše šefice potražuje nešto više od 18.000 kuna.

Šivačica iz propalog Talusa Verica Kežman u svom svjedočenju kazala kako su radnici međusobno razgovarali da je Mirjana Indir, dok su oni čekali svoje plaće, kćeri platila 36.000 kuna godinu školovanja na fakultetu.

- Radila sam po 12 sati, tvrtka je poslovala s čakovečkim Jelenom, tvrtkom iz Virovitice i jednom talijanskom, no mi plaće nismo dobivali. Novac je dobio samo onaj tko joj se najviše žalio - rekla je svjedokinja Verica Kežman.

Svjedokinja Đurđa Ivanušec, koja greškom tužitelja ni nije obuhvaćena optužnicom, sutkinji je rekla kako je jednom prilikom čula telefonski razgovor bivše šefice, uoči jednog puta na more, kako poslovnom partneru izričito govori “da zna na koji račun treba uplatit”, što bi, po njezinom mišljenju, bio dokaz kako je tvrtka zarađivala novac, no on je sjedao na neki drugi račun.

Jednakih priča držali su se i drugi svjedoci, a jedino što se isticalo kao nepravilnost bili su iznosi potraživanja od Talusa. Jedan iznos navele su radnice, drugi je iznos priznat stečajnom nagodbom sudu dostavio odvjetnik Mijo Ban, a treći su iznos tužitelji naveli u optužnici. Na prvom ročištu održanom prije dvije godine Mirjana Indir porekla je utaju poreza i objasnila kako je porezni dug nastao nakon što ju je Porezna uprava blokirala zbog tadašnjeg duga od 50.000 kuna, a to joj je onemogućilo daljnje poslovanje, a sličnog je mišljenja bila i oko neisplata plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:30