SLUČAJ FIMI-MEDIJA

SUĐENJE SANADERU Pozvali vještakinju iako za nju nisu imali pitanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.01.2014. u 10:27

Damjan Tadić / CROPIX

Rekla je da ostaje pri ranijem iskazu, a kako nitko nije imao dodatnih pitanja, ročište je - odgođeno

ZAGREB - Kratkim ispitivanjem financijske vještakinje Mirte Tomljenović danas je nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media.

Vještakinja je ustvrdila da ostaje pri svom ranijem iskazu, a kako nitko u sudnici za nju nije imao dodatnih pitanja, ročište je odgođeno do 20. siječnja.

Na klupi za svjedoke tada bi se trebao pojaviti još jedan financijski vještak, Zrinko Ručević, koji je u svom nalazu trebao utvrditi razliku između prihoda koje je ostvarila obitelj Sanader i njihove imovine.

SANADER U SUDNICI ŠAPNUO LUKI BEBIĆU 'Jel' ti znaš da je zimi hladnije nego liti?'

Uskok tvrdi da ta razlika iznosi visoka 24 milijuna kuna, što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu pobili tvrdnjama da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji prije osamostaljenja Hrvatske te da su i kasnije uz dobra primanja dobivali honorare, dnevnice i druge naknade. Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na poklon.

Kritizirajući prvi vještakov nalaz Sanader je u sudnici sredinom rujna kazao i da je dnevnice uštedio jer 20-ak godina hrvatske karijere nikada nije platio ručak, već su ga na putovanjima častili domaćini.

Vještak je ranije zaključio da je nalaz napravio na temelju dostupnih dokumenata te da u institucijama u kojima je Sanader bio zaposlen nisu bile evidentirane nikakve premije, dnevnice i putni troškovi.

Nakon Ručevićeva ispitivanja suđenje ulazi u završnu fazu u kojoj bi trebale uslijediti obrane optuženika koji su zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom optuženi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda' novcem izvučenim preko marketinške agencije Fimi media priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Izdvajamo