ZAVRŠNE RIJEČI

SUĐENJE TOMISLAVU HORVATINČIĆU ZA SMRT BRAČNOG PARA Odvjetnik: 'Tomo je bio neubrojiv, oslobodite ga!'

Sibenik, 161115.Opcinski sud u Sibeniku.Nastavak sudjenja Tomislavu Horvatincicu zbog izazivanja pomorske nesrece u ljeto 2011 u kojoj smrtno stradao talijanski bracni par Salpietro.Na fotografiji: Tomislav Horvatincic.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

Uz završne riječi tužiteljstva i obrane, u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Šibeniku okončan sudski postupak protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića, okrivljenog da je 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Maslinovika u primoštenskom akvatoriju jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na svojoj jedrilici na mjestu smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella. Odluku o presudi Vijeće suda pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe obznanit će u srijedu 18. studenog.

U svojoj završnoj riječi državna odvjetnica Irena Senečić kazala je kako tijekom postupka dokazano da je Horvatinčić nedvojbeno kriv za smrt talijanskog bračnog para te zatražila da ga se kazni za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama, a za što je predviđena zatvorska kazna od tri do deset godina.

- Nesporno je dokazano da je okrivljenik povrijedio niz članaka pomorskog zakonika. On je sa svojom jahtom od 900 konjskih snaga glisirao brzinom od 25 čvorova ne vodeći računa o gustoći prometa tog dana u primoštenskom akvatoriju, te je pri toj velikoj brzini neodgovorno prebacio upravljanje na autopilota. Dokazano je da okrivljenik nije poduzeo nikakve radnje kako bi izbjegao talijansku jedrilicu koju je prethodno uočio na razdaljini od 1,7 kilometara, što znači da nije smanjio brzinu nije je pokušao promijeniti smjer kretanja – kazala je državna odvjetnica.

Ona je istaknula kako su nevjerodostojne i kontradiktorne izjave koje je u svojoj obrani iznio Horvatinčić.

- Najprije se pred policijskim inspektorima i istražnog suca pravdao tezom da mu je zakazao upravljački sustav na brodu, da bi se na suđenju branio izjavom kako je u trenutku prije nesreće pao u nesvijest te se više ne sjeća detalja. Takve njegove izjave ruganje su sudu – rekla je Irena Senečić.

Ona je vještačenja riječkog Pomorskog fakulteta i zagrebačkog Brodarskog instituta okvalificirala nestručnim, kontradiktornim, pristranim, ironičnim i izvan svake pameti.

- Neprihvatljiv je iskaz vještaka prema kojemu se sudar ne bi dogodio da talijanska jedrilica nije skrenula udesno. Pokojni Talijani obavili su manevar udesno kako bi izbjegli nesreću prema pomorskim pravilima, a što su drugo mogli uraditi, kada su vidjeli da brod Horvatinčića ne smanjuje brzinu i ide ravno pramcem na njih – ustvrdila je državna odvjetnica.

Opunomoćeni zastupnik obitelji stradalih Talijana Ognjen Frangeš pridružio se zahtjevu tužiteljstva za, kako je kazao, strogim zatvorom za Horvatinčića te priložio zahtjev kojim se traži da zagrebački poduzetnik za obeštećenje obitelji plati iznos od četiri milijuna eura.

Iznoseći obranu, šibenski odvjetnik Branko Baica istaknuo je kako ničim nije dokazano da je njegov branjenik kriv za neizravnu namjeru počinjenja kaznenog dijela izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama.

- Ovaj nemili događaj bio je splet nesretnih okolnosti. Upravo je simulacija vještaka kapetana Ratka Marinkovića, a potom i kontrolno vještačenje pomorskog vještaka Ante Zaninovića pokazalo da je iznenadno skretanje udesno talijanske jedrilice dovelo do sudara. To je ključni materijalno-činjenični dokaz u ovom sudskom postupku i moj branjenik nije kriv za teže kazneno djelo koje mu se stavlja na teret – kazao je odvjetnik Baica.

Zagrebački odvjetnik Veljko Miljević pozvao se na neurološke nalaze eminetnih stručnjakinja o zdravstvenom stanju Tome Horvatinčića, prema kojima je on bio sklon učestalim sinkopama, odnosno kojima se dokazuje privremeni gubitak svijesti koji se Horvatinčiću dogodio i u ovoj pomorskoj nesreći. Tomo je bio neubrojiv, pa sukladno tome tražim od suda oslobađajuću presudu za mog branjenika, kazao je Veljko Miljević.

- U svom iskazu ključna svjedokinja i jedini očevidac ove nesreće Anica Đerđa jasno je ustvrdila kako je Tomu vidjela klonule glave na komandnom pultu prije udara, što dokazuje da je on u trenutku udesa bio u nesvjesnom stanju – zaključio je Miljević.

Nakon završne riječi obrane, sutkinja Maja Šupe dala je priliku za obraćanje okrivljenom Horvatinčiču.

- Još jednom izražavam duboku sućut obitelji i duboku žal za ovom tragedijom. Želio sam da s obitelji postignem nagodbu oko odštete, no do toga nije došlo. Nije istina da su u odštetnom zahtjevu tražili četiri milijuna eura, već je bilo riječi o osam milijuna eura – kazao je Tomo Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:17