VODITELJICA SLUŽBE KRIM-EVIDENCIJA

SUĐENJE ŽELJKU DOLAČKOM Svjedokinja: Nitko ne nadzire policajce koji ulaze u sobu s dokazima

Željko Dolački na suđenju
 Ranko Šuvar / CROPIX

Nastala je opća histerija, pričalo se da će biti smjena. Vidjela sam sef na podu, a nakon nekoliko mjeseci vidjela sam ga u "corpori" u podrumu zgrade u Heinzelovoj.

Tako je Ivana Galović, voditeljica Službe krim-evidencija opisala atmosferu koja je vladala u sjedištu zagrebačke policije tog ponedjeljka, 4. travnja 2016., i sljedećih dana, nakon što je otkrivena provala u sef Ureda Službe organiziranog kriminaliteta Željka Dolačkog, kojem se sada sudi zbog provale u sef i krađe novca i više od dva kilograma zlata. Ali, osim opisa te atmosfere, svjedokinja je rekla da su službenici krim-policije, kao i ona, koja je imala ključ "corpore", podrumske prostorije u kojoj se čuvaju oduzeti predmeti, veličine pola zgrade u Heinzelovoj, bili izuzeti iz bilo kakvih postupanja te da nije smjela znati pojedinosti o istrazi.

- Imali smo upisnik u koji se upisivalo tko je i kada uzeo ključ i u koje ga je vrijeme vratio. Prije toga svatko tko bi trebao ići u corporu ispunio bi zahtjev koji je potpisivao načelnik i tek bi tada dobio ključ. Ali, za konkretan predmet Dolačkog meni je rečeno da ako netko iz Uprave krim-policije traži ključ, da mu ga dam i ništa ne ispitujem jer smo mi isključeni iz rada na tom slučaju. Ja i inače ne ulazim u 'corporu', možda dvaput na godinu - rekla je svjedokinja.

Zbog sefa su iz Uprave krim-policije dolazili 6. i 8. travnja 2016. godine te 21. lipnja. Upravo oko tog datuma bila je velika rasprava u sudnici jer je svjedokinja zabilježila da su bili Niko Haban iz PNUSKOK-a, zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić koji i zastupa optužnicu te djelatnici Centra za vještačenja. - Iz Uprave krim-policije ulazili su bez zahtjeva. Nisam evidentirala koja je djelatnica Centra ušla u 'corporu', jer je s njom išao Niko Haban iz PNUSKOK-a, nego samo tko je i kada uzeo ključ te kad ga je vratio - rekla je svjedokinja.

- Ali zašto ste prekrižili 13.15 sati kao vrijeme izlaska tog 21. lipnja kad sam ja bio u 'corpori' samo desetak minuta - pitao je tužitelj. - Možda se radi o tipfeleru, baš kao što je bilo upisano 'arhiva', a radilo se o 'corpori', pa je to bilo prekriženo i ispravljeno - odgovorila je svjedokinja i tužitelj je u tom dijelu prigovorio njezinu iskazu. - Znači, vi niste imali evidenciju oduzetih predmeta i nitko nije nadzirao policajce koji bi bili u 'corpori' - iznenađeno je ustvrdila predsjednica sudskog vijeća Maja Štampar-Stipić. - Ne, ja sam samo vodila evidenciju tko je uzimao ključ i ulazio u 'corporu' te kad bi ga vratio.

To se evidentiralo, osim u slučaju predmeta Dolački, kad smo imali naputak da ništa ne pitamo i tražimo zahtjev. Što se tiče oduzetih predmeta, njih se, pretpostavljam, vodilo uz svaki predmet - odgovorila je svjedokinja. - Super. Znači vi ništa tamo niste nadzirali - ustvrdila je predsjednica vijeća. - Svjedok Denis Žlabravec u svojem je iskazu rekao da ste vi 1. lipnja 2016. sišli s ključem do podruma kako biste otvorili prostoriju u kojoj se čuvao sef - pitao je svjedokinju Davor Cahun, branitelj Željka Dolačkog. - Ne sjećam se toga. Da sam bila, to bih evidentirala kao što sam to evidentirala u drugim slučajevima - odgovorila je svjedokinja i predočila listu iz koje se vidi kada je tko ulazio u prostoriju u kojoj se čuvaju predmeti iz istrage.

Sudsko vijeće ponovo je ispitalo i vještaka za mehanoskopiju Mirka Zebića, koji je ostao kod svojih prijašnjih nalaza i mišljenja, te policajca iz ekipe za očevide koji je radio u noći kad je provaljeno u sef. On je rekao da su vrata garaže, od kojih se liftom može doći i do kancelarije Dolačkog, bila otvorena i u jedan u noći kad je odlazio na očevid i kada se vratio oko četiri ujutro, te da se ne sjeća da je vidio policajca na osiguranju. Suđenje se nastavlja 7. prosinca, ali umjesto obrane Dolačkog vijeće će ispitati Antonija Gerovca koji je od Željka Prše preuzeo vođenje radne skupine za rješavanje provale u sef u Heinzelovoj i policajca iz PNUSKOK-a Niku Habana o okolnosti ulaska u "corporu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:33