MUČNE SCENE

SUZE NA SUĐENJU ZA NESREĆU U KOJOJ JE IZ AUTA ISPALO I POGINULO TROJE MLADIH PAŽANA Majke žrtava jecale: 'Moje kćeri više nema, nemam više nikoga...'

    AUTOR:
    • Božana Sviličić

  • OBJAVLJENO:
  • 23.05.2019. u 23:30

Jure Mišković/Cropix

 

Majke tragično poginulih Pažana - Martine Škode (19), Ante Pogorilića (21) i Marina Orlića (24) - u četvrtak su u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru zatražile najstrožu kaznu za 31-godišnjeg Tončija Stupičića, vozača Citroena Xantije, u kojem je u travnju 2010. godine na izlazu iz Povljane na Pagu poginulo troje njegovih prijatelja, prenosi Zadarski.hr.

- Bio je pijan i ubio ih je! Tražimo najstrožu kaznu! Gdje su naša djeca? Što se ovdje deset godina uopće dokazuje? Hoće li ih to vratiti? Nemamo više živaca. Umrijet ćemo i neće nam biti lakše! - rekle su u sudnici Andrijana Škoda, Barica Pogorilić i Leonora Orlić, uplakane majke troje Pažana koji su zbog težine ozlijeda kobne večeri poginuli na licu mjesta dok je Stupičić prošao neozlijeđen zbog čega je pobjegao u policijskom automobilu i pokušao samoubojstvo. Majke su rekle kako od Stupičića neće tražiti materijalnu odštetu.

Iako mu je prošle godine dosuđeno četiri i pol godine zatvora, viši je sud tu presudu ukinuo zbog nedovoljno razjašnjenih okolnosti nesreće. Jecaji roditelja u sudnici krenuli su odmah nakon čitanja optužnice i opisa strašnih višestrukih ozljeda glave i tijela koje su mladi Pažani zadobili nakon što su te večeri kada je Stupičić izletio s ceste poispadali iz automobila. Svi su poginuli odmah, osim tada 19-godišnjeg Darija Škode koji je teško ozlijeđen. Majke su počele plakati, a riječima je reagirala Andrijana Škoda, koja je u nesreći izgubila kćer jedinicu.

- Moje kćeri više nema. Ja nemam više nikoga. On se oženio i ima djecu, a njegovi roditelji unuke, a što mi imamo... gdje su naša djeca i obitelji koje smo mogli imati - zapitala se kroz suze. Plačući je dodala kako osobno poznaje i tu cestu i Tončija.

- Ja sam mu mater svako jutro vozila na posao, kako je ja nisam ubila? Znam da je morao dodati gasa jer je to takva cesta. Ja sam ostala bez obitelji - plakala je.

Stupičić koji je je na sud došao u pratnji oca sve je cijelo vrijeme slušao pognute glave. Nakon upita suca Ivana Markovića da se izjasni o krivnji rekao je jedva čujnim glasom kako mu je neizmjerno žao što se sve ovo dogodilo.

- Sve bih dao da sam umjesto njih to bio ja - rekao je, no kada mu je sudac rekao da se mora precizno izjasniti o krivnji dodao je da se ne osjeća krivim onako kako ga se optužuje.

Tereti se za izazivanje prometne nesreće s neizravnom namjerom, a dosad je utvrđeno da brzina kretanja nije bila uzrok, već da se nesreća dogodila zbog njegovog umora i alkoholiziranosti. Zbog umora je bio u stanju kao da je popio 1.23 promila, a ne 0.93 koliko mu je izmjereno nakon nesreće. Na putu između Gorice i Povljane umoran, nakon neprospavane noći, oko 2.30 sati sa 0,93 promila alkohola u krvi u blagom zavoju, vozeći brzinom od 106 kilometara na sat, na mjestu gdje je ograničeno 90, izletio je s ceste i više puta se prevrnuo.

Nakon žalbe Stupičićeva odvjetnika Andreja Korljana Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu zadarskog suda smatrajući da okolnosti vezane uz umor i količinu alkohola u krvi od 0,93 promila, koliko je kod Stupičića izmjereno, nisu do kraja razjašnjene u nalazu vještaka psihijatrijske struke, već se radilo o procjeni da je njegova vozačka sposobnost u vrijeme nesreće bila kao da je bio pod utjecajem od 1,23 promila alkohola.

- Vještak se prilikom utvrđivanja koristio uobičajenim izračunom, neovisno o psihofizičkom stanju okrivljenika. Iako sam laik, ovo se protivi elementarnoj logici, što je na koncu utvrdio i viši sud - rekao je Korljan koji smatra da Stupičić nesreću nije počinio s namjerom, već da je riječ o nehaju, što je blaže kazneno djelo.

- Potrebno je razjasniti je li umor sigurno utvrđen ili je bio vjerojatan. On se prije nesreće odmarao, bio je naspavan, a 2.30 sati nije neprospavana noć - rekao je Korljan.

Tome se usprotivio zastupnik optužbe Denis Sokol navodeći kako je umor u ovom slučaju jasan sam po sebi, te da je ovaj postupak, po njemu, davno trebao biti pravomoćan.

- Umor se nije ni trebalo utvrđivati vještačenjem. Okrivljenik je vozio noću što je okolnost u kojoj je u pravilu svaki čovjek umoran - rekao je, no sudac Ivan Marković naložio je ipak kontrolno psihijatrijsko vještačenje kojim će se to razjasniti. Zbog promjene zakona i nadležnosti, postupak se sada vodi na Županijskom sudu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo