OBITELJSKO NASILJE

SVAĐA TUŽITELJA I VJEŠTAKA OBILJEŽILA NASTAVAK SUĐENJA POŽEŠKOM ŽUPANU Mara Tomašević: 'Zašto sud nema slike na kojima se vide moje ozljede?'

Alojz Tomašević i supruga Mara
 Danijel Soldo / CROPIX

Nastavak suđenja Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom, u četvrtak je obilježila svađa Tomaševićeva odvjetnika i tužitelja koju je morao prekinuti sudac.

Svađa je izbila zbog inzistiranja odvjetnika Željka Damjanca da vještak medicinske struke dr. Damir Matoković odgovori na hipotetska pitanja o potencijalnim ozljedama koje mogu nastati uslijed stiskanja za vrat.

Vještak

U optužnici protiv Tomaševića, naime, navodi se i kako je suprugu “stiskao za vrat”, pa je Damjanac inzistirao da se vještak očituje “je li moguće da kod takvog stiska rukama za vrat od kojeg se ne možete osloboditi bez uporabe sile ne ostanu vidljivi tragovi na žrtvi”. Zanimalo ga je i “koliko bi stisak trebao biti čvrst”.

- Na takva hipotetska pitanja ne mogu odgovoriti. Ja moram vještačiti ozljede koje su navedene u spisu - rekao je dr. Matoković, no Damjanac je i dalje tražio odgovore, pa se pobunio tužitelj Jovan Vukomanović rekavši da to Tomaševiću i nije stavljeno na teret. Na kraju je sudac Slaven Vidmar zabranio ta pitanja, ali se o tim detaljima očitovala i sama oštećenica.

- Nisam ni rekla da me stiskao pet minuta. On je mene snažno stisnuo za vrat i onda me odgurnuo pa sam pala na cvjetnjak i radijator - rekla je Mara Tomašević.

Vještak je, inače, ostao pri svom nalazu i mišljenju od 30. listopada 2017. u kojem je zaključio kako je “iz proučene medicinske dokumentacije vidljivo kako je došlo do nagnječenja desne nadlaktice”. Obranu je, pak, zanimalo je li moguće da ta ozljeda nastane udarcem o štok vrata, odnosno je li mogla nastati prije događaja za koji se Tomaševića tereti.

- Hipotetski gledano, moguće je takvu ozljedu zadobiti udarcem o štok vrata, a teško je govoriti o tome kada je ona nastala. Ali, opet hipotetski, postoji mogućnost da ozljeda takvog tipa nastaje ranije. U konkretnom slučaju mogu tek kazati kako je riječ o svježoj, a ne ozljedi staroj nekoliko dana - istaknuo je u dr. Matoković.

Sin i snaha

Trebali su svjedočiti i drugi sin Alojza i Mare, Silvio Tomašević te njegova supruga koji su se pozvali na blagodat nesvjedočenja, a Silvio je rekao kako oboje roditelja poštuje i jednako voli.

Maru Tomašević zanimalo je zašto u dokazni materijal nisu uvrštene fotografije koje ima u mobitelu, a iz kojih su vidljive njezine ozljede. Rečeno joj je da te fotografije mora dostaviti u ODO. Obrana, pak, i dalje drži da tu nema kaznenog djela, zbog čega će tražiti usporedbu navoda iz prekršajnog postupka u Požegi, koji je u međuvremenu obustavljen.

- Sve ono što je stavljeno na teret u prekršajnom optužnom aktu, doslovce je praktički prepisano i u ovoj optužnici i obrana logično dokazuje da se ovdje, čak i da je bilo nekih radnji koje se opisuju, ne bi radilo o kaznenom djelu nego o prekršaju - rekao je Damjanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:22