ZAPOSLENIK SAFU-a

'SVAKI MJESEC MI UPLATI 15 TISUĆA KUNA I SREDI MI APARTMANE NA KRKU' USKOK uhitio državnog savjetnika jer je od izvođača radova tražio mito

 
Ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX

Zbog sumnji da je tražio mito kako ne bi "pravio probleme" pri nadzoru izgradnje romskih kuća i dječjega igrališta u Općini Darda, policija je uhitila 57-godišnjeg savjetnika iz Središnje agencije za finaciranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s Uskokom, a Uskok je protiv osumnjičenika otvorio istragu te zatražio jednosmjesečno pritvaranje.

Savjetnika se tereti da je od jednoga od izvođača radova na projektu u Dardi tražio mjesečno po 2000 eura te besplatno izvođenje građevinskih radova na njegova četiri apartmana na Krku. Izvođaču radova je zaprijetio da će u suprotnome dati negativno mišljenje prilikom nadzora kvalitete izvednih radova u Dardi. Uskok je o svemu izvjestio an svojoj web stranici.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita (5. lipnja 2020.).

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 15. svibnja do 4. lipnja 2020., u Zagrebu i Suzi, kao zaposlenik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), na radnom mjestu višeg stručnog savjetnika - specijaliste, zaduženog za nadzor provedbe projekta izgradnje romskih kuća, dječjeg igrališta i sportskog igrališta u Općini Darda financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od vlasnika i direktora trgovačkog društva koje je jedan od izvođača radova izgradnje romskih kuća, zatražio isplatu po 15.000,00 kuna mjesečno do kraja projekta te izvođenje građevinskih radova na četiri apartmana na otoku Krku bez naplate troška radova, a sve kako ne bi radio probleme prilikom nadzora izvedbe radova u sklopu navedenog projekta.

Nakon toga je I. okr., u svrhu realizacije opisanog, više puta telefonski kontaktirao vlasnika i direktora trgovačkog društva, a potom je 4. lipnja 2020. osobno došao u mjesto Suza, gdje je od njega preuzeo traženih 2.000 eura, koji novac je zadržao za sebe.

USKOK je predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:23