PRONAĐEN U ITALIJI

SVAKO SMO LJETO ČEKALI NAŠEG ZLATKA GLEDAJUĆI U PUČINU, A ONDA NAM JE STIGLA BOLNA ISTINA Više od 20 godina nakon nestanka otkrivena sudbina Bračanina

Za muškarca pronađenog 1998. godine u moru kraj talijanskog otočića Capraie ustanovljeno da je Zlatko Brajko
 Profimedia, Nestali.hr

I za tzv. hladne slučajeve ima nade, pogotovo kad ih rješavaju uporni umirovljeni policajci dobre intuicije poput detektiva Ilarija Sartorija.

Nakon 20 godina i šest mjeseci talijanska je policija identificirala muškarca čije je beživotno tijelo, prepuno sunčevih opeklina i bez odjeće, pronađeno u moru pokraj otočića Capraie, na pola puta između Livorna i Korzike. Riječ je o Bračaninu Zlatku Brajku, tada 34-godišnjaku, koji je nađen 18. lipnja 1998. godine nakon što je danima plutao u moru.

Na osnovu prstena koji je nosio na prstenjaku, ispod kojeg je bilo ugravirano žensko ime, ručnog sata Casio te cipela veličine 47 marke Vogel bilo je nemoguće otkriti identitet, ali zato je u rješavanju misterioznog slučaja pomogla upečatljiva rupica na utopljenikovoj bradi, koju je prepoznao Sartori. Obdukcija obavljena na Medicinskom fakultetu u Pisi potvrdila je da se tada NN osoba utopila i da na tijelu nema nikakvih tragova koji bi upućivali na nasilnu smrt.

Svaki pokušaj identifikacije bio je uzaludan, pa i televizijski prilog u talijanskoj emisiji “Chi l’ha visto?” (“Tko ih je vidio?”). Istražitelj Ilario Sartori sam je sebi obećao da će “učiniti sve da pokojnik dobije ime i prezime”. Inspektor iz Livorna niti nakon odlaska u mirovinu nije stao. Detaljno je provjeravao sve dostupne stranice s nestalim osobama u moderniziranom sustavu EU. Kad je došao do podataka s fotografijom Zlatka Brajka, vratio se u 1998. godinu jer Brajko je, baš kao i utopljenik, imao karakterističnu rupicu na bradi.

- Nadu čovjek ili ima ili nema. Mi smo ju imali. Svako smo ga ljeto čekali gledajući u pučinu. No umjesto nade, stigla nam je bolna istina. Policajci iz Livorna predvođeni detektivom Sartorijem pokazali su veliku ljudskost i profesionalnost. I neopisivo im hvala - rekla je za Jutarnji list sestra Zlatka Brajka. Neposredno prije nestanka Brajko je obitelji rekao da će se posvetiti humanitarnom radu u Africi.

MUP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:07