NESREĆA NA MORU

SVE MANJE NADE ZA SRETNIM ZAVRŠETKOM Još traže nautičara koji je pao u more kod Visa: "Nažalost, ovi valovi i ovaj vjetar ne daju mu previše šansi..."

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2017. u 00:04

Zadar, 100817
Novinari su jutros u sklopu akcije Lucke kapetanije naziva Sigurna plovidba 2017, imali priliku pratiti dio redovne kontrole pomorskog prometa u zadarskom kanalu.
Na fotografiji: najnoviji brod Lucke kapetanije vrijedan 10 milijuna eura provodi akciju kontrole pomorskog prometa.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX / ILUSTRACIJA

I nakon 30 sati potrage za nestalim nautičarem koji je u subotu poslijepodne pao u more tijekom plovidbe jedrilicom "Anya" na području otoka Jabuke kod Visa, nema ni traga nestalom nautičaru, a kako je izvijestio kapetan Davor Vidan iz Lučke kapetanije Split potraga će se nastaviti i u ponedjeljak.

"Nažalost ovi valovi i ovaj vjetar nestalom nautičaru ne daju previše šansi", rekao je Vidan za HTV. Najavio je i kako će se i ponedjeljak nastaviti potraga kao da se nautičar još uvijek može naći živ.

Po podacima HTV-a ove su se godine na moru dogodila čak 24 smrtna slučaja, te je taj slučaj još jednom aktualizirao sigurnost u pomorskom prometu.

Brod Obalne straže Oružanih snaga RH "Faust Vrančić" te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane: zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1 i u nedjelju su sudjelovali u akciji traganja i spašavanja za nestalim nautičarem.

Odmah po dobivanju zahtjeva iz MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) Rijeka o angažiranju broda Obalne straže u akciji traganja i spašavanja u pripravnost su bile stavljene zrakoplovne snage HRZ i PZO-a pod operativnim nadzorom Obalne straže RH - zrakoplov "Pilatus" i helikopter Mi-8 MTV1 te je angažiran Tim za spašavanje (SPS) iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga stacioniran u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice helikopterom HRZ i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a jedina članica posade neozlijeđena je iskrcana na obalu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo