VJEROUČITELJ

SVEĆENIK S HVARA OPTUŽEN ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE MALOLJETNICE Prijavila ga majka žrtve, u pismu ih je molio za oprost, a biskup ga je suspendirao

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2018. u 13:53

Split, 281018.
konkatedralna crkva sv. Petra.
Splitsko makarski nadbiskup Marin Barisic zaredio je za djakone trinaestoricu bogoslova: don Peru Badrova, don Domagoja Durdova, don Juru Lovrincevica, don Andreja Marica, don Dina Prkuta, don Vladimira Smolju, don Josipa Ulica, don Ivana Zovku, fra Ivana Grubisica, fra Darija Sinkovica, fra Marka Djereka, fra Kristiana Radasa i Nikolu Grizelja.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Ilustracija

 

Svećenik s Hvara M. Z. optužen je za seksualno zlostavljanje maloljetnice kojoj je bio vjeroučitelj. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina i bludnih radnji nakon što je u svibnju ove godine pokrenut kazneni progon po prijavi majke maloljetnice, piše Slobodna Dalmacija.

Optužni akt je pravomoćan te svećnika čeka suđenje na Općinskom sudu u Splitu pred sucem za mladež. Za jedno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od jedne do tri godine zatvora, a za drugo zatvor u trajanju do osam godina. Radi se o više kaznenih djela počinjenih u duljem vremenskom razdoblju na štetu jedne djevojčice.

Tijekom istrage je postojala osnovana sumnja da je svećenik tijekom prošle školske godine više puta, na štetu jedne učenice, svjestan da mu je ona podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona, počinio spolnu zlouporabu. U to vrijeme je predavao vjeronauk učenicima sedmog i osmog razreda i djevojku je ispred župne dvorane prije nego bi počeo sat milovao po tijelu.

Sumnjalo se da je tijekom rujna 2017. godine u istome mjestu, na prijevaru, namamio žrtvu i kao vjeroučitelj ponovno je seksualno zlostavljao. Tražio je od njezine majke da mu po njoj pošalje novac za školski izlet, a kad je djevojčica to donijela i našla se sama s njim, počeo ju je milovati po tijelu. I tada je uspjela pobjeći.

Zadnje nedjelo za koje je inkriminiran bilo je krajem travnja 2018. godine oko 19 sati kada je iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka.

Tužiteljstvo je domah nakon uhićenja polovicom ove godine okrivljenika tražilo određivanje istražnog zatvora, ali sudac istrage odredio je umjesto toga mjere opreza protiv svećenika. Naloženo mu je da se mora jednom tjedno javljati načelniku policijske postaje, zabranjeno mu je približavanje maloljetnoj žrtvi i uspostavljanje i održavanje izravne ili neizravne veze s maloljetnom žrtvom.

Prije određivanja same mjere svećenik je poslao pisma obitelji djevojčice u kojima se pokajao i molio za oprost te je kazao da mu je jako žao i da ne može sam sebi objasniti što ga je navelo na takvo postupanje. Potvrdio je i da ga je biskup suspendirao i da su mu zabranjene sve crkvene službe.

Tijekom suđenja će se pokazati koje će optužbe opstati te hoće li u svojoj obrani priznati počinjenje kaznenih djela, piše Slobodna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo