UBOJSTVO U RIJECI

SVI SU SLOŽNI: ZLOČIN SE MOGAO SPRIJEČITI Ubojica prodavačice Milke prijetio je žrtvi zadnjih godina, dolazila je i policija, svi su znali za spor

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Nakon što je Džemal Merdanović (72) nožem, usred bijelog dana, ubio svoju susjedu Milku Grivičić (54) u ulici Stari put na Gornjem Zametu, u prolazu prema obiteljskoj kući oko kojeg su se godinama sporili, obitelj, prijatelji i poznanici žrtve ogorčeni su što institucije nisu reagirale na vrijeme jer svi smatraju da se zločin mogao spriječiti.

Ubojica je u više navrata posljednjih godina prijetio žrtvi, obitelj tvrdi da su više puta zvali policiju na intervenciju, a da je Milka bila u opasnosti, dokazuje i jedan od razgovora za Novi list koji je objavio nekoliko članaka o sukobu oko prolaza prema kući.

Dva incidenta
Rijeka, 010818.
Privodjenje osumnjicenika Dzemala Merdanovica za ubojsvto Milke Grivicic.
Na fotografiji: Policajci privode Dzemala Merdanovica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Tako je u Novom listu od 11. lipnja 2012. godine novinarki rekla: “Ili će nas pobiti ili nas žele iseliti. Na sudu govori da Grivičići ovdje nemaju ništa. Prijetnje smrću imamo konstantno. Bojim se za mamu i tatu te za svoje troje djece. Zamislite kad mi je kćeri od deset godina rekao: J... ti mater, nećeš ovuda. Sina mi je napao na javnoj cesti, a njegova žena mi je napala stariju kćer”.

Dva incidenta dogodila su se i lani, prvi kada je Džemalova supruga Slavica krampom napala Milkinu majku, za što je uvjetno osuđena, a drugi kada je sudskoj ovršiteljici prijetila aktiviranjem plinske boce. Višegodišnje prijetnje su se, nažalost, ostvarile u utorak u 13.10 sati.

Dolazio u redakciju
Rijeka, 010818.
Privodjenje osumnjicenika Dzemala Merdanovica za ubojsvto Milke Grivicic.
Na fotografiji: Policajci privode Dzemala Merdanovica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX
Privođenje Džemala Merdanovića

Novi list piše i da je ubojica, u rastrojenom stanju, svojedobno dolazio i u njihovu redakciju kako bi im iznio svoju stranu priče oko prolaza prema kući Milkine obitelji. Radi se o putu koji je Merdanović svojatao i nije dozvoljavao članovima obitelji Milke Grivičić da njime prolaze, iako su oni na to imali pravo. Prije šest godina zavario je ogradu, tako da Milkini roditelji nisu mogli do kuće, a na prolaz je, navodno, bacao i zemlju, žar od roštilja.... U PU primorsko-goranskoj nisu nam odgovorili koliko je puta i za što Merdanović bio prijavljivan, pozivajući se zaštitu osobnih podataka.

Morali su je zaštititi

Odvjetnik Branko Šerić kaže kako su državna tijela trebala zaštititi Milku Grivičić, te da su sve institucije, od policije, preko prekršajnog i kaznenog suda, radile svoj posao kako treba, nesretna Riječanka bi danas vjerojatno bila živa.

- Sve su mjere zaštite propisane u Zakonu o policiji, Prekršajnom zakonu, Zakonu o kaznenom postupku. Postoje mjere opreza poput zabrane približavanja žrtvi, te niz drugih. Samo ih treba odrediti, treba ih se pridržavati i kontrolirati - kaže Šerić i ističe da je u konkretnom slučaju počinjen zločin nad susjedom, a svakodnevno o potpuno istim problemima i propustima svjedočimo kod obiteljskog nasilja.

- Sramotno je što policija ne želi odgovoriti koliko je kaznenih prijava bilo podneseno protiv Merdanovića i pritom se pozivaju na tajnost osobnih podataka - kaže odvjetnik Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:30