PRIJAVLJEN NA DAN OLUJE

ŠVICARAC IZ VIRA STRAHUJE ZA SVOJ ŽIVOT 'Nije to četnička zastava, bojim se da će me linčovati'

'Policajci su mi objasnili o čemu se radi i ja sam zastavu odmah skinuo. Nije mi palo na pamet da bi do ovoga moglo doći', kazao je švicarski državljanin koji je zastavu dimenzija 100 puta 80 centimetara izvjesio na obiteljskoj kući na Viru.
 CC

- Ma kakva četnička zastava, to je zastava Pirata sa Kariba. Moj sin koji je dolazio na odmor iz Švicarske veliki je obožavatelj Johnnya Deppa i njegovih karipskih gusara iz filma Pirati s Kariba, pa sam ga htio dodatno obradovati njegovom omiljenom temom. Gusarska zastava je kupljena prošle godine na štandu u Zadru u blizini crkve Svetog Donata - kazao je 54-godišnji švicarski državljanin, koji proživljava pravu dramu otkako je na Dan Oluje prijavljen da je na krov svoje kuće na otoku Viru izvjesio "četničku" crnu zastavu sa lubanjom i prekriženim kostima, piše Zadarski.hr.

Dok on tvrdi da je riječ o dječjoj gusarskoj zastavi, na Viru ga sada nazivaju četnikom, te se počeo bojati za svoj život i sigurnost svoje obitelji. Zastavu je, kaže, izvjesio još 8. srpnja no tada, dodaje, nikome nije smetala.

- Sve do dana Oluje nitko od susjeda se nije požalio da mu zastava smeta, inače bih je odmah uklonio. Situacija je sada vrlo ozbiljna, na Viru me sada nazivaju četnikom i bojim se za svoj život. Strah me je da će mi netko baciti bombu na kuću ili da će me netko ubiti na ulici. Ja sam švicarski državljanin, ali sam isto tako hrvatski državljanin katoličke vjere - kazao je šokirani 54-godišnjak koji je nakon posjeta policije zastavu skinuo.

- Policajci su mi objasnili o čemu se radi i ja sam zastavu odmah skinuo. Nije mi palo na pamet da bi do ovoga moglo doći. Htio bi naglasiti da mi nije bila namjera nikoga na nacionalnoj, političkoj ili vjerskoj osnovi povrijediti, kazao je. Nakon intervencije i očevida, policija je protiv njega podnijela optužni prijedlog zbog isticanja nepoćudnog simbola kazavši kako je to simbol pod kojim su pripadnici četničke paravojske ušli u Vukovar.

- Švicarski državljanin koji je imao izvješenu tu zastavu dimenzija 100 puta 80 centimetara na obiteljskoj kući u svom vlasništvu dobio je optužni prijedlog zbog isticanja nepoćudnih simbola. Dojavu od građana kojima je to smetalo dobili smo u 11 sati i 40 minuta - kazali su u OKC-u PU Zadarske nakon intervencije na otoku Viru gdje je 54-godišnjaku zastava oduzeta, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22