SUĐENJE BIVŠEM MINISTRU

SVJEDOČENJE BIVŠEG VOJNOG ŠPIJUNA 'Novac od nabave kamiona završio je u stranci'

Prema svjedočenju Popovića, iz izvješća o "slučaju kamioni" izbačeni su dijelovi o nepravilnostima
 Ranko Šuvar / CROPIX

Bivši operativac vojne sigurnosno obavještajne agencije Ivan Popović kazao je na ponovljenom suđenju u "slučaju kamioni" da mu je nekadašnji šef Spomenko Eljuga "ublažio i izostavio dijelove" obavještajne informacije za državni vrh, u kojoj je naveo sve nepravilnosti u nabavi vojnih vozila zbog kojih se sada sudi bivšem ministru Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću.

Svjedok tvrdi i da je od dužnosnika u Ministarstvu obrane čuo kako je "javna tajna" da je novac od nabave preskupih kamiona završio "u stranci", ali da su se okoristili i neki pojedinci.

"Jedan od Eljuginih komentara bio je da ne treba baš toliko detalja. On je radio konačan tekst i najmanje je u dva navrata s mojom radnom verzijom izlazio iz prostorije. Jednom je komentirao da ide u kabinet ministra vidjeti je li to to", kazao je svjedok na suđenju koje je doživjelo zaokret krajem studenoga kada je Bačić prvi puta izjavio da je oduvijek sumnjao u muljaže u aferi kamioni.

Uskok je potom predložio nove svjedoke, među kojima je i Popović, a zbog sumnje u pristranost zatražio je i izuzeće sudačkog vijeća što je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda odbio.

Popović, koji je bio i član prvog raspuštenog povjerenstva za nabavu kamiona, tvrdi da mu je nadređeni iz izvješća izbacio nekoliko vrlo bitnih detalja. Primjerice da se za novac utrošen u kasnijoj izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamion umjesto 39 Ivecovih vozila moglo kupiti čak 65 MAN-ovih koji su također zadovoljavali taktičko-tehničke karakteristike, ali i da je ministarstvo pribavilo ponudu Eurokamiona dva dana prije raspisivanja natječaja.

Svjedok tvrdi da se u izvještaju problematiziralo i zbog čega ministarstvo nije prihvatilo ponude drugih ponuđača koji su zadovoljili uvjete natječaja, a bili su jeftiniji od ponude Eurokamiona.

Popović se prisjetio i da ga je Bačić izbjegavao kada je dobio zadatak da provjeri svu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj, ali i da mu se nekoliko članova raspuštenog povjerenstva žalilo da ih je Bačić tjerao da potpišu zapisnike sa sjednica na kojima nisu bili.

Obrana Rončevića i Bačića prigovorila je istinitosti iskaza ovog svjedoka, posebno stoga jer je na izravno pitanje potvrdio da je umirovljen 2007. nakon što je proglašen nesposobnim za djelatnu vojnu službu. Tvrde da Uskok u nedostatku dokaza poseže za teorijama zavjere.

"Utvrđeno je da mu je oduzeta radna sposobnost te da prenosi svoja razmišljanja, a ne neposredna saznanja", kazao je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović dodajući da je riječ o irelevantnom i nevjerodostojnom svjedoku te da Uskok novim detaljima pokušava tek razvući postupak.

I Rončević je rekao da kao optuženik ima pravo zahtjevati da se postupak ne odugovlači. Prokomentirao je i odbijen Uskokov zahtjev da se od vojne obavještajne službe zatraži podatak o dokumentima koje je Popović spominjao ističući da ga je strah nastanka novih dokumenata.

Suđenje se nastavlja 24. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:37