TRAGEDIJA NA KORNATIMA

SVJEDOK ŽESTOKO OPTUŽIO DRAŽENA SLAVICU 'Rekao mi je da će mi se krvi napiti!' PRODANOVIĆ 'Govorite neistine!'

 Luka Gerlanc / CROPIX

- Prije tragedije na Kornatu Dražen Slavica je nada mnom vršio mobing, prijetio mi je otkazom i rekao da će mi se krvi napiti, kazao je Šime Copić (33), bivši vatrogasac JVP Šibenik, na ponovljenom suđenju vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za pogibiju 12 i teško stradavanje jednog vatrogasca na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

Tijekom gotovo trosatnog svjedočenja pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zadru Copić je proširio svoj iskaz koji je dao u istrazi i na prvom suđenju na način da je iznoseći nove detalje optužio Slavicu za izbor krive taktike gašenja požara na Kornatu, da je Slavica prije ulaska vatrogasaca u helikopter osobno razgovarao s maloljetnim Markom Stančićem te da je odredio helikoptersko desantiranje na požarište, iako za to svi vatrogasci nisu prošli odgovarajuću obuku.

Slavica je, kazao je Copić, odlučio da leđne pumpe za vodu budu prazne kako bi u helikopter moglo stati više vatrogasaca, jer će im na požarište biti dostavljena kruška s vodom, koja, međutim, nikada nije stigla, kazao je Copić.

- Njegovoj taktici gašenja požara suprostavili smo se Joško Klarić i ja, ali Slavica nije prihvatio naše primjedbe. Ivica Crvelin je tražio od Slavice da na požarište ide ili on ili njegov sin, ali Slavica je i to odbio. Kad sam se suprostavio Slavici zbog taktike gašenja požara on je na mene burno reagirao. Naime, kada smo iz helikoptera nadlijetali Kornat i vidjeli kuda ide vatra nošena jakim jugom, Dino Klarić je nazvao Slavicu i predložio mu promjenu taktike, ali Slavica je inzistirao da se nastavi po dogovoru. Mi smo znali da oprema koju imamo nije dostatna za obuzdavanje takvog požara. Za njegovo gašenje trebali smo pomoć kanadera, vatrogasnih vozila ili jačih pumpi koje mi nismo imali.

Cijela posada JVP je negodovala zbog toga, bili smo protiv da se gasi požar na mjestu gdje nisu bili ugroženi ljudski život i kuće, nego je vatra gorjela po sredini otoka, gdje je bila samo trava i težak teren. Tražili smo da se na Kornat ide brodom i da se s njega štite kuće i civile u uvalama, ali tu taktiku Slavica nije prihvatio – govorio je Copić.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović upitao je Copića zašto se baš sada, nakon istrage i prošlog suđenja, sjetio tih detalja kojima optužuje Slavicu, na što je Copić odgovorio da je tada bio pod traumom prvog takvog suđenja, ali i po pritiskom koji su trpjeli on i drugi svjedoci koji su svjedočili istinu koja nije išla u prilog Slavici. "Bili smo okarakterizirani kao neprijatelji JVP Šibenik", kazao je Copić, a među osobama koje su na njega vršile takav pritisak Copić je uz Slavicu istaknuo Volimira Miloševića iz JVP Šibenik.

Odgovarajući na pitanja Dražena Slavice Copić je rekao da mu je u vrijeme intervencije na Kornatu bio istekao ugovor za rad u JVP Šibenik te da mu je produžen dva-tri dana nakon tragedije na Kornatu na prijedlog Slavice.

Također se doznalo da je Copić u to vrijeme bio pod stegovnim postupkom jer je odbio doći na posao kad je Slavica to od njega tražio. Danas on i Slavica nisu ni u kakvim odnosima.

- Pod kakvim ste to pritiskom bili ako ste sa Slavicom bili u lošim odnosima i prije akcije na Kornatu – upitao je Copića odvjetnik Prodanović koji je uložio prigovor na istinitost njegovog iskaza zbog negativnog subjektivnog odnosa prema optuženiku, poremećenog odnosa i prije tragičnih događaja uzrokovanog različitim poimanjem dužnosti i ingerencija Slavice kao vatrogasnog zapovjednika. Ono što je za Copića bilo negativno kod Slavice kao zapovjednika, zapravo bi trebalo pohvaliti, kazao je Prodanović.

- Copićevo svjedočenje se uklapa u iskaze nekih oštećenika, popunjava točno određene rupe, kako bi se Slavici imputiralo da je bio zapovjednik na Kornatu i da je davao zapovijedi koje nije davao – kazao je Prodanović.

U nastavku je svjedočio i Mario Jozić (28), vatrogasac DVD Vodice, koji je zajedno s Copićem i još četvoricom vatrogasaca kobnog dana helikopterom iskrcan u uvali Kravljačici. Predsjednik sudskog vijeća Boris Radman i njega je kao i Copića, ali i prethodne svjedoke, detaljno ispitivao o opremi vatrogasaca, tko je imao i kakve vatrogasne hlače, zašto su nosili vodene pumpe tzv. patkice, koliko je goriva bilo u njihovim rezervoarima, jesu li bile ispravne i sl., a ponajviše o strujanjima zraka uzrokovanim elisama kod slijetanja i uzlijetanja helikoptera i njihovom eventualnom utjecaju na rasplamsavanje požara.

-------------------------
Požar izazvali radnici koji su palili vreće od cementa

Šime Copić je bio u grupi vatrogasaca koje su te večeri pronašli pet tijela mrtvih vatrogasaca, a tijelo šestog Gabrijela Skočića pronašli su 50 metara dalje, tri sata iza ponoći. Copić je svjedočio kako je prije toga u uvali Kravljačica naišao na skupinu radnika s kojima je bio jedan domicilni čovjek.

- Taj lokalni čovjek mi je rekao da su ti radnici palili vreće od cementa i da im je vatra pobjegla. Oni su pokušali gasiti požar, ali nisu bili adekvatno odjeveni pa smo im mi rekli da odu – kazao je Copić očito "otkrivši" tko je i kako izazvao kobni požar na Kornatu, odnosno Nacionalnom parku, zbog čega, sve do danas, nitko nije odgovarao.

Na to Copićevo "otkriće" nitko u sudnici nije reagirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30