DRAMA NA RIBARICI

TALIJANSKA POLICIJA ISTRAŽUJE HRVATE KOJI SU PREŽIVJELI BRODOLOM I TRI SATA PLIVALI DO OBALE Slučaj je dodatno 'zapaprio' iskaz jednog lokalnog ribara

 
 Screenshot / YOUTUBE

Talijanska policija intenzivno provodi istragu nad Vinkovčaninom Ivanom S. (19) i Riječaninom Zlatkom C. (24), kojima se prošlog petka pred zoru potopila ribarska koča Andrea nadomak plaže Torrette u mjestu Fano u regiji Marche.

Naime, hrvatski dvojac je dan ranije isplovio iz Lošinja te ih je, navodno, svladao umor pa su uključili autopilot i završili na drugoj strani Jadranskog mora. Dok su oni spavali, oko 4.30 sati ujutro koča dugačka 14 metara udarila je o stijene. Hrvatski mornari su skočili u more te su se, plutajući držeći se za bokobran, nakon puna tri sata domogli talijanske obale. Dok su izlazili iz mora, uočio ih je Andrea Di Maggio, vlasnik kafića na plaži, i pritekao im u pomoć.

- Crash, crash... - ponavljali su hrvatski brodolomci ljudima na plaži. Preživjeli su silovit udarac o stijene o koje je brodica strugala, nakon čega je nastala stravična buka koja ih je trgnula iz sna. Na brodu su nastale rupe, voda je počela prodirati unutra te su skočili u vodu s bovom za koju su se držali.

Istraga

Ugostitelj Di Maggio ostao je zatečen prizorom odjevenih ljudi koji izranjaju iz mora.

- Tek sam otvorio kafić, a iz mora su izlazila dvojica muškaraca s bovom u ruci koju nisu ispuštali iz ruku. Rekli su da su preživjeli brodolom. Komunikacija s brodolomcima je bila otežana jer, uz to što su bili iscrpljeni, nisu govorili ni talijanski, ni engleski - prisjetio se Di Maggio, koji je zajedno s prisutnima alarmirao policiju, Hitnu pomoć... Liječnici su utvrdili da su hrvatski mornari neozlijeđeni, no ubrzo se u slučaj umiješala policija kako bi se utvrdile sve okolnosti brodoloma i krije li se iza svega neka tajna s druge strane zakona poput krijumčarenja droge, migranata itd. Hrvati su završili pod istragom zbog nemarnog upravljanja i potonuća broda, što bi prema hrvatskom zakonu bilo ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Što se dogodilo netom prije udarca u stijene? Zašto je brod bio toliko blizu obali? Kako su došli na drugu stranu Jadrana? Zašto su prije ribolova, a ne poslije, uključili autopilot? Gdje su se njih dvojica nalazila u vrijeme udarca broda o stijene? Ovo su samo neka od pitanja na koja talijanski istražitelji traže odgovore. Nadaju se da će im u tome pomoći i u brodski GPS sustav kako bi se rekonstruirao njihov put.

Istragu je dodatno “zapaprio” iskaz jednog lokalnog ribara koji se s hrvatskom kočom mimoišao 40 milja od Fana, a koji tvrdi: “Na brodu su bile tri osobe! Dva muškarca i jedna žena s jako dugom kosom!”

Treća osoba?

Spašeni mladići, međutim, u prisutnosti odvjetnika u lučkoj su kapetaniji negirali prisutnost treće osobe na brodu te su uz pomoć prevoditelja odgovorili protupitanjem: “Zar ne bi i ta treća osoba onda s nama doplutala do obale da je doista bila s nama? Po ovome ispada da se netko utopio, a utopio se nitko nije”.

Zapovjednik lučke kapetanije iz Pesara Maurizio Tripaldi otkrio je da su ribarsku brodicu nakon pet dana izvukli pomoću dizalice postavljene na pontonski most, i to nakon što su vlasnika plovila, oca starijeg ribara, upozorili da će on morati snositi 30.000 eura troška za izvlačenje. I sve su to nadgledali ronioci. O nesreći su izviještene i institucije koje se bave zaštitom okoliša jer je na brodu bila velika količina goriva, no sreća u tome svemu je, dodaje Tripaldi, da su spremnici ostali zatvoreni.

Djevojka mlađeg brodolomca nam je rekla da se njezin dečko nekoliko dana nakon potonuća broda, dakle još u prošlu subotu, vratio u Hrvatsku, ali da on o slučaju nema komentara i da se za sve obratimo kapetanu broda koji, pak, nije odgovarao na naše poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:42