OPTUŽNICA PROTIV ČERE

Terete ga za milijunsku prevaru i pranje novca: Životni posrtaj zagrebačkog javnog bilježnika kojeg je opjevao Johnny Štulić

U slučaju da optužnica bude potvrđena, Čerić će na optuženičkoj klupi braniti svoje poteze

Velimir Čerić

 Tomislav Kristo/Cropix

Kad je 1,9 milijuna eura sjelo u kolovoz 2018. na bankovni račun sada već umirovljenog 73-godišnjeg javnog bilježnika Velimira Čerića zvanog Čera, a kojeg je svojedobno u pjesmi 'Pametni i knjiški ljudi' opjevao Branimir Johnny Štulić iz Azre, isti je očito bio svjestan da će mu umirovljenički dani proteći u pravosudnim bitkama. Naime, Jutarnji list prije tri godine objavio je priču o Čeriću koji si je zadržao višemilijunski iznos koji je, temeljem sklopljenog ugovora, u većem omjeru pripadao njegovim klijentima nakon što je prodana njihova nekretnina u Jurišićevoj 6 u Zagrebu.

Nakon što je u zagrebačko tužiteljstvo pristigla kaznena prijava koju je u ime bivših vlasnika nekretnine podnijela odvjetnica Gabrijela Banić, s odmakom od tri godine, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je protiv Čerića i još tri njemu bliske osobe (dvije dame i jedan mladić) ovih dana podignulo optužnicu zbog prevare i pranja novca.

- Podignutom optužnicom 73-godišnjem prvookrivljeniku se stavlja na teret da je od 6. studenog 2017. do 17. kolovoza 2018. u Zagrebu, a s ciljem da se znatno nepripadno materijalno okoristi, oštećenicima lažno predočavao da zastupa njihove interese u postupku povratka nekretnine sukladno posebnom zakonu, čemu su oštećenici povjerovali i dali mu potrebne punomoći. Potom je radi zastupanja u tom postupku angažirao odvjetnika kojemu je neistinito predočio kako će mu na kraju postupka isplatiti trošak zastupanja, iako nije imao stvarnu namjeru ispuniti dana obećanja.

Nakon što je angažirani odvjetnik uspio u postupku, 73-godišnjak je uvjerio oštećenike da ga opunomoće radi prodaje njihovog suvlasničkog dijela nekretnine. Pa je tako 6. studenog 2017. sklopio ugovor o kupoprodaji te nekretnine s jednim trgovačkim društvom i potpisao potvrdu o primitku kupoprodajne cijene, a to je trgovačko društvo na račun prvookrivljenika i na ime kupoprodajne cijene za tu nekretninu, isplatilo oko 14 milijuna kuna koje je - otkrivaju iz tužiteljstva, 73-godišnjak zadržao za sebe.

A kako Čerić u svemu tome nije bio sam, zagrebački tužitelji terete i drugookrivljenu 63-godišnjakinju te dvoje 25-godišnjaka da su 14-milijunskim iznosom raspolagali. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo stoga tereti svo četvero da su, iako bili svjesni da je 14 milijuna kuna Čerić pribavio činjenjem kaznenog djela, od 2017. do 2020. godine "raspolagali novcem prikazujući da je stečen na zakonit način".

- Prvookrivljenika se tereti da je dio novaca, u dva navrata, na ime pozajmice uplatio na račun drugookrivljene 63-godišnjakinje nakon čega je 25-godišnjakinja sklopila ugovor o kupoprodaji nekretnine za koju je kupoprodajnu cijenu isplatila upravo starija dama.

Domišljatosti im nije očito falilo pa je dalje 25-godišnjakinja, kako navodi tužiteljstvo, sklopila ugovor o darovanju te iste nekretnine, a u međuvremenu je 63-godišnjakinja kupila još jednu nekretninu, a 25-godišnjak je, pak, sklopio dvije police životnog osiguranja - kažu još iz Općinskog tužiteljstva koje je provodeći izvide otkrilo još i da su Čerić i njegova partnerica u djelu na račun jedne osobe u više navrata uplatili znatnije novčane iznose kojoj je ujedno Čerić i posudio novac za kupnju nekretnine u inozemstvu.

Kad je prije tri godine u Državno odvjetništvo stigla kaznena prijava oštećenih, točnije Čerićevih bivših klijenata, sam Čerić je za Jutarnji odlučno rekao da je tog dana, kad mu je sjeo novac, "odlučio da im ga neće isplatiti već da će ga zadržati na računu dok ga ne tuže kako bi sud odlučio koliko kome zapravo pripada jer da prema njemu nisu bili korektni".

No, oštećeni tvrde da je Čerić itekako dobro znao kako se taj novac trebao raspodijeliti jer da su početkom 2000-ih potpisali sporazume prema kojem je njemu trebalo pripasti 20 posto od kupoprodajne cijene poslije okončanja povrata imovine i prodaje.

Iduće na potezu je optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu koje će odlučivati o osnovanosti optužnice. U slučaju da bude potvrđena, Čerić će na optuženičkoj klupi braniti svoje poteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:25