BUKTINJA

TEŠKA BITKA VATROGASACA NA KORČULI Veliki požar razbuktava jak vjetar, u pomoć na otok poslane i snage s kopna

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.07.2015. u 13:15

Andjela Scepanovic / CROPIX

U subotu je na središnjem dijelu otoka Korčule izbio veliki požar na području deponija kraj Smokvice i Brne, piše Dubrovački vjesnik . Prema podacima Županijskog centra 112, dojava o požaru stigla je u 18:02 da bi se, nakon samo par sati, kada je zapuhao jači vjetar, vatra razbuktala. To je otežavalo gašenje u kojem sudjeluju sva otočka dobrovoljna vatrogasna društva.

Vatrogascima su u pomoć pristigla prvo dva protupožarna zrakoplova tipa kanader, a ubrzo još dva. Vjetar je požar širio prema moru i u subotu navečer, ali ni u nedjelju ujutro, nije bilo opasnosti za kuće. Vatra se velikom brzinom širi od Brne prema Zavalatici, te je gase čak četiri kanadera.

Na požarište su upućene i kopnene vatrogasne snage: uz državnu interventnu postrojbu ubrzo su upućeni i pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Dubrovačko Primorje i DVD Slano. Oni pružaju veliku pomoć već umornim korčulanskim, otočkim vatrogascima. Gašenje na terenu nadzire glavni županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, koji ističe:

- Riječ je o teškom i nepristupačnom terenu na kojem je već bilo problema. Još uvijek ne možemoi reći kolika je površina opožarena. Moramo se maksimalno angažirati da spriječimo daljnje širenje vatrene stihije.

Zamjenik zapovjednika DVD Smokvica Neven Baničević ističe da je požar pod kontrolom i "ako nas vrijeme posluži, odnosno ako vjetar ne zapuše, bit će relativno brzo lokaliziran":

- Vatra se trenutačno širi u smjeru polja Ledine u Zavalatici, a požar se već spustio do mora gdje se ne može pristupiti. Jutros su nam s prvim trajektom u pomoć došli pripadnici DVD-a iz Slanog s dvije cisterne, kombijem i džipom, a na terenu su već tri vatrogasne cisterne iz Blata, dvije iz Vele Luke i četiri iz Korčule. U polje Ledine su upućene cisterne kako bi vatru "dočekale" i tako eventualno spriječili daljnje širenje požara na tu stranu.

Izdvajamo