SKANDAL

Teško pretukao i izbo partnericu, a sudac ga pustio na slobodu

 Mario Pušić / CROPIX

Sustav je prema počiniteljima nasilja nad ženama vrlo benevolentan, kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji spašen je život 42-godišnjoj ženi iz Duge Rese koju je njezin četiri godine stariji prijatelj Josip Š. gotovo izmasakrirao kuhinjskim nožem.

No, nakon uhićenja prošlog četvrtka on je već za vikend bio na slobodi. Sudac Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković ustvrdio je, nakon što ga je ispitao, da se istraga u ovom slučaju može provesti uz blaže mjere opreza, odnosno da osumnjičenik ne treba ići u istražni zatvor, već će biti dovoljno da mu odredi zabranu prilaženja žrtvi i svjedocima, kao i da se osumnjičenik obavezno javi policiji jednom tjedno.

Iako zvuči nevjerojatno, odluka da se muškarac koji je istukao, mučio i na kraju pokušao ubiti ženu pusti iz pritvora nakon nekoliko dana te da se nastavi braniti sa slobode uobičajena je i ne odskače bitno od postojeće prakse kad se radi o nasilju nad ženama - kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

“Bili u vezi”

- Naše analize i podaci s terena i dalje pokazuju da je, unatoč svim nastojanjima, poraznim statistikama i posljedicama, sustav prema počiniteljima nasilja nad ženama, pa i u slučaju najtežih oblika, vrlo benevolentan, a kazne i odnos prema nasilnicima neočekivano blag. Nije rijetkost da se počinitelji ovakvih djela na štetu žena brane sa slobode, a kod lakših oblika nasilja prevladavaju novčane i uvjetne kazne. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti konačna sankcija za počinitelja - kaže pravobraniteljica.

Sudac je očito procijenio da nema osnova za određivanje zatvora dok traje istraga - da nema opasnosti da će osumnjičeni pobjeći, da će utjecati na svjedoke, da su okolnosti počinjenja zločina bile osobito teške ili da postoji opasnost da će ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo - iako je tijekom proteklih godina zabilježeno više slučajeva u kojima je počinitelj nasilja nakon puštanja iz pritvora ubio ženu nad kojom je ranije počinio nasilje.

Nije poznato u kakvom su odnosu bili muškarac i njegova žrtva. Sudac Perković je za Hinu izjavio kako osumnjičeni i njegova žrtva ne žive zajedno te da među njima postoji neka vrsta prijateljstva, kao i da se redovito viđaju. Naši sugovornici kažu da su posljednje dvije godine bili u vezi, da su dosta vremena provodili skupa. Sudac Ivan Perković, koji je dugogodišnji predsjednik Županijskog suda u Karlovcu, rekao je da ga “narav tog prijateljstva kao suca istrage nije niti zanimala”, nego samo ozljeđivanje i istraga o tome te mogućnost da se spriječi kontakt osumnjičenika sa žrtvom i svjedocima, a ostalo će se dokazivati na sudu.

Najavljena žalba

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić najavila je žalbu i “zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju te zbog opasnosti da će počinitelj pokušati završiti započeto kazneno djelo, tj. počiniti ubojstvo”. Istražni zatvor smatra potrebnim i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Te su činjenice iz Tužiteljstva, uostalom, predložili Županijskom sudu nakon što su oni ispitali osumnjičenoga, odnosno prije odluke Suda o puštanju osumnjičenika.

Teške ozljede

Opis kaznenog djela koji mu se stavlja na teret je stravičan, navodi čak na neku vrstu rituala. Sumnja se da je prošle nedjelje oko 21.30 sati u svojem stanu fizički napao oštećenu udarajući je rukama i nogama po glavi i tijelu. Onda ju je uhvatio za vrat i više puta zarezao nožem po rukama i leđima. Na kraju, kuhinjskim nožem ju je ubo u desnu stranu trbuha, u Županijskom državnom odvjetništvu smatraju da ju je u tom trenutku mislio ubiti.

- Oštećenica je zadobila tešku tjelesnu ozljedu u vidu ubodne rane trbušne stijenke s eksponiranim tankim crijevom te je pruženom pravovremenom liječničkom pomoći spriječen smrtni ishod - priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu.

Javnosti nije poznato tko je alarmirao Hitnu službu, kao ni u kakvim su odnosima doista bili muškarac i njegova žrtva. Policijski progon Josipa Š. počeo je nekoliko dana od pokušaja ubojstva na temelju bolničke prijave koju je Opća bolnica dostavila PU karlovačkoj. U njoj se navodi da 42-godišnja pacijentica ima teške, rezne i ubodne ozljede. Josip Š. je, rekli su nam naši sugovornici, u vojnoj mirovini. Što se točno odigralo u njegovu stanu i koje su okolnosti prethodile tragediji, trebao bi otkriti nastavak istrage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:26