MIŠO SE ISPRIČAO

THOMPSON NIJE DOŠAO SVJEDOČITI, SUDU NIJE POSLAO NI 'ISPRIČNICU' Po glazbenika u rujnu dolazi policija!

 Emica Elveđi / CROPIX

Marka Perkovića Thompsona u rujnu će na zagrebački Županijski sud dovesti policija jer se u četvrtak nije pojavio na klupi za svjedoke u slučaju Fimi media.

Njegovo privođenje 5. rujna naložila je sutkinja Irena Kvaternik jer obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera nije odustala od neposrednog ispitivanja pjevača koji se nije pojavio na sudu, a nedolazak nije opravdao.

Za razliku od Thompsona svoj nedolazak ispričao je Mate Mišo Kovač koji je, po sutkinjinim riječima, "naveo svoje dijagnoze" i rekao da bi mu bilo vrlo teško doći na zagrebački Županijski sud.

Tužiteljstvo u slučaju Fimi medija tvrdi da su oba pjevača, prema ideji optuženog Sanadera, dobivali novac iz crnog stranačkog fonda – Mišo za nastupe na predizbornim skupovima, a Thompson da se u to vrijeme suzdrži od nastupa. HDZ je, po nagađanjima koja su se mogla čuti na prvom suđenju, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela.

Kada se u travnju 2013. pojavio kao svjedok na prvom suđenju Mišo je potvrdio da je na Sanaderov poziv nastupao u HDZ-ovoj predizbornoj kampanji 2007. no kazao je da za to nije dobivao novac od također optuženog bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića. Izlazeći iz sudnice podigao je ruku prema klupi za optuženike i upitao Sanadera: "Jesi li zadovoljan predsjedniče?".

Thompson je, pak, na sudu odbacio tvrdnje da je primio novac za ne nastupanje, kao i da je gotovinu primio od Barišića koji je posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura.

- Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića - posvjedočio je Thompson koji je ipak priznao da je bio u carini, ali samo kako bi se podružio s obožavateljima uoči "velikog maksimirskog koncerta". Priznao je i da je nešto kasnije kupio zemljište na Remetama, ali da su novac za to uložila njegova dva partnera iz Njemačke. O tome su, tvrdi, potpisali i ugovor, no porezna ga uprava nije priznala pa su mu "razrezali" 1,3 milijuna kuna poreza.

Barišić je u svom iskazu kazao da je s Thompsonom bilo dogovoreno da iz crnog fonda dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta, da bi nakon kampanje došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zamljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić, nakon dogovora sa Sanaderom, isplatio novac navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić u listopadu 2013.

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:46