U ZATVORU

TIHOMIRU OREŠKOVIĆU ZBOG SUSTAVNIH PRIJETNJI, VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA OBITELJI ODREDILI PRITVOR Osuđenika za ratne zločine prijavila je supruga

rijeka, 150900
tihomir oreskovic zupanijski sud privodenje foto:drazen sokcevic
Dražen Sokčević

Tihomiru Oreškoviću, koji je bio osuđen za ratne zločine u Gospiću i zbog toga izdržao dvije trećine zatvorske kazne, određen je pritvor do 29. lipnja jer je učestalo i dugo prijetio supruzi i djeci, vrijeđao ih i omalovažavao, što je kod njih izazvalo osjećaj straha, nesigurnosti i poniženja pa ga je supruga odlučila prijaviti policiji.

Kao što smo već pisali, on je protekli četvrtak ispitan zbog kaznenog djela nasilja u obitelji iz članka 179.a Kaznenog zakona. Nakon ispitivanja okrivljenika Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je sucu istrage da se Oreškovića pritvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage prihvatio je da ga se pritvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali nije prihvatio argument tužiteljstva da bi Orešković mogao ponoviti kazneno djelo. Kako smo doznali od Ksenije Jurin Pavić, zamjenice općinskoga državnog odvjetnika i glasnogovornice, tužiteljstvo je sucu istrage zagrebačkoga Županijskog suda podnijelo žalbu na odluku o odbijanju opasnosti od ponavljanja djela kao razloga za pritvaranje.

Orešković je bio osuđen u sklopu suđenja tzv. Gospićkoj skupini na suđenju na Županijskom sudu 5. ožujka 2001. godine kao nalogodavac zločina nad srpskim civilima, koji su uslijedili nakon "smrtonosnog sastanka" održanog 6. listopada 1991. godine. Tada su uslijedila odvođenja i ubojstva civila, a sve to kao odmazda za zločine počinjene nad Hrvatima na tom području 1991. godine. Orešković je ratne 1991. bio tajnik gospićkoga Operativnog štaba, a na suđenju su, osim njega, bili osuđeni Mirko Norac kao zapovjednik 118. brigade i Stjepan Grandić. Orešković je odslužio s prekidima gotovo 13 godina zatvorske kazne, koja mu je bila smanjena i pušten je na uvjetnu slobodu zbog zdravstvenih razloga.

Puštanje na slobodu početkom siječnja 2013. godine proslavio je u kafiću svog suborca, a na suđenju u Rijeci branio ga je odvjetnik Željko Olujić. Kad je bio predsjednik države, Stjepan Mesić oduzeo mu je odlikovanje Red hrvatskog trolista, a nakon Mesića, i Ivo Josipović mu je oduzeo čin pukovnika 2010. godine. Time je izgubio pravo na predstavljanje u činu i pravo na nošenje vojne uniforme.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo