NOĆNA EKSPLOZIJA

TKO JE MLADIĆ KRAJ ČIJE JE KUĆE BAČENA BOMBA? Susjedi u Dubravi tvrde da je dobar student, ali u policiji ga svi znaju kao opasnog huligana

 Zatresli su se prozori kad je grunulo, taman smo hvatali prvi san, rekla je stanarka u ulici Ograde
 Rank Šuvar / CROPIX

Bačena eksplozivna naprava uz dvorišnu ogradu obiteljske kuće u vlasništvu Marka Z. (63) u ulici Ograde u zagrebačkoj Dubravi u nedjelju oko 23.30 sati uznemirila je stanovnike okolnih ulica. Sreća u nesreći je da ozlijeđenih nije bilo iako je u kući bio nećak vlasnika Ivan Z. (34) te njegova četiri godine mlađa partnerica. Na kući je oštećeno pročelje i popucala su stakla na nekoliko prozora i na vratima, a kako doznajemo, mladić koji je u kobno vrijeme bio u kući zapravo je stari policijski znanac.

- Zatresli su se prozori kad je grunulo, taman smo hvatali prvi san. No, pomislili smo da su se sudarila dva automobila na Branimirovoj pa nismo previše gledali na ulicu. Oko 2 u noći zvonila nam je policija, pitajući nas jesmo li što vidjeli. Inače, o Ivanu koji trenutačno živi u ujakovoj kući ne znamo puno osim da je išao na fakultet, studirao sociologiju i bio dobar učenik. Zapravo, o njemu ne znamo ništa. Doselio se prije godinu, dvije. Vlasnik kuće bavi se građevinom i trenutačno je u Austriji već neko vrijeme sa suprugom koja je medicinska sestra - kaže za Jutarnji jedna od stanarki ulice Ograde.

Na nju se nadovezao drugi susjed koji je krajičkom oka, nakon što je odjeknula eksplozija, ugledao kako prema dvorištu gdje je bačena bomba hoda muškarac sa psom. Bilo mu je čudno što nije potrčao, nego je, kaže nam, mirno nastavio hodati dalje “kao da je gluh”.

I dok susjedi o Ivanu ne znaju ništa, organima progona poznat je zbog postupaka s druge strane zakona zbog kojih je punio novinske stupce. Na proljeće 2008. etiketiran je u javnosti kao pripadnik ekstremne navijačke skupine Agram crew, nasilnog ogranka BBB-a, kad je s desetak pomagača brutalno pretukao N. K., a zbog čega je na zagrebačkom sudu osuđen na godinu dana zatvora.

Bilo je to u vrijeme kad se Ivana sumnjičilo i za napad na zaštitare SC-a, ali i da je nakon ubojstva na Ribnjaku sudjelovao u obračunu BBB-ovaca i punkera.

Pod lupom javnosti, ali i u policijskim lisicama, opet je završio u prosincu 2010., kad je sa 30-ak huligana napao autobus pun navijača grčkog PAOK-a u Novom Zagrebu. Zasuli su ga kamenjem, letvama i zapaljenim bakljama, u divljaštvu su ozlijeđena četiri putnika, a šteta je dosegnula pola milijuna kuna. Koji je bio povod za bacanje bombe pokraj kuće u kojoj živi, policija istražuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52