TRI GODINE PLJAČKE BLAGA

TKO JE SAMOZVANI ŠAMAN OSUMNJIČEN ZA KULTUROCID Sumještani avanturista u nevjerici, eksperti: 'Nije on seoski blento kakvim se pokušava predstaviti'

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Je li Robert Markovčić Moko, osumnjičen da je s bratom Davidom opljačkao arheološko nalazište neprocjenjive vrijednosti Bistričak kod Jalžabeta, tek naivni pustolov ili promućurni razbojnik koji se skriva iza imidža čudaka?

Pitanje je ovo na koje arheolozi i susjedi Roberta Markovčića imaju oprečno različita mišljenja i odgovore.

Moko je javnosti poznat kao čovjek koji se predstavlja kao avanturist u borbi za održanje ekološkog sustava zbog čega je splavareći po Dravi snimio video o preživljavanju, a u rujnu je najavio i kandidaturu za predsjednika države, od koje je u prosincu odustao uz riječi “za mene tu završava ovaj cirkus”.

Robert Markovčić živi u obiteljskoj kući s majkom i sestrom, ima 45 godina i nije se ženio. Donedavno nije radio, danas je, navodno, zaposlen u jednom ludbreškom poduzeću.

Susjedi Roberta Markovčića iz Svetog Đurđa kod Ludbrega, čiji se načelnik Josip Jany proslavio dodjelom 140.000 kuna božićnica za krave i prasice, Moku doživljavaju kao dobroćudnog čudaka.

Privatna arhiva
Robert Markovčić

- Ljubazan je i kulturan, a kao i njegov pokojni otac, malo je čudan. Ljudi s kojima se “nema” u njegov su ribnjak, koji je kupio i brinuo se o njemu, ispuštali septičku jamu pa su sve ribe uginule. On im je zatvorio cijev i zatrpao ribnjak. Mi ga znamo kao velikog ljubitelja prirode i životinja, a doma ima i jastrebove s kojima se nedavno slikao na Lovačkom sajmu u Varaždinu - govore susjedi. - Možda se varamo, ali jednostavno ne vjerujemo da je Moku arheološko nalazište zanimalo zbog pljačke. Prije bismo rekli da ih je uzimao zbog svojih šamanskih rituala.

Budući da nikad nije stvarao probleme, a sve se njegove aktivnosti vode pod karakteristiku “malo čudne” osobe, u Svetom Đurđu ne vjeruju u priču o njegovu razbojničkom pohodu na neprocjenjivo arheološko blago.

Uostalom, kažu, lani su mu pokušali “prišiti” posjedovanje marihuane jer je policija kod njega pronašla teglicu sa sjemenkama industrijske konoplje kojom je, kako je rekao, hranio ribe i ptice. Policajcima je industrijska konoplja sličila opojnoj drogi pa je Moko kažnjen sa 1866 kuna. U prosincu 2018. godine, uoči samog Božića, pravomoćno je oslobođen optužbe. Tada je na svom FB profilu napisao: “Progoniteljima opraštam jer je Božić i ne moraju me se bojati kad me sretnu u trgovini ili mračnoj ulici.” Također je napisao: “Nisam ja osoba kritične zgode, niti okorjeli kriminalac...”

On je, sudeći prema postu, podnio optužni prijedlog protiv policajca i suca te “čeka vremena kad budemo imali istinsko pravosuđe, da dokažemo zlotvorima da se kriminal i teroriziranje pučanstva nikada ne isplati”.

Arheološki stručnjaci nimalo ne vjeruju u nevine pobude đurđevačkog avanturista. - Nije on selski blento kakvim se pokušava predstaviti - govore stručnjaci koji žele ostati anonimni jer ne žele ni na koji način ugroziti eventualnu optužnicu.

- To vam je kao kad najsimpatičniji djedica ispadne najveći kriminalac, koji se pravi malo šašav, a dobro zna što radi. Nalazište je tri godine sustavno pljačkano, iskopan je bunar, 20 metara tunela, odneseni neprocjenjivi predmeti... Zbog naivnosti? Ma dajte. Naivan je, a tri je godine sustavno, pljačkao spomenik 1. kategorije? Posrećilo mu se? Ne vjerujem, to su totalne gluposti. Pa da iz nekog suludog razloga i povjerujem da nije znao što radi, činjenica je da je on nanio golemu štetu, kulturocid koji se ne da popraviti. Zauvijek je uništena mogućnost da arheolozi, na osnovi pronalaska, ispričaju cjelovitu priču o običajima pokapanja važnih osoba u prapovijesnom, željeznom dobu. Zbog pomicanja predmeta ne znamo gdje su oni inicijalno bili, ne znamo arheološki kontekst - kaže stručnjak.

Varazdin, 120917.
Jedna od najvecih prapovijesnih gradjevina srednje Europe, tumul na lokaloitetu Bistricak kod Jalzabeta je opljackan. Kako bi se utvrdili detalji i nacin na koji je iskopana rupa u sredini tumula policija danas tijekom dana obavlja ocevid.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Činjenica je također da je iskopani bunar bio smrtna opasnost za moguće namjernike i arheologe.

Kod Roberta Markovčića pronađeni su arheološki nalazi neprocjenjive vrijednosti s kojima je, smatra se, pokopan halštatski knez. Radi se o bogatoj brončanoj i željeznoj opremi konja, o komadima luksuznog namještaja ukrašenog koštanim intarzijama.

Na koji je način u pljački sudjelovao Robertov brat David iz Poljanca, sela pokraj Svetog Đurđa, zasad se ne zna. Nije poznato ni je li dvojac poznat policiji prodavao iskopane predmete. Kako nam je nakon podnošenja kaznene prijave rekao voditelj iskapanja u Bistričaku dr.sc. Saša Kovačević, on ne vjeruje da su samo dvije osobe mogle obaviti trogodišnji veliki posao prokopavanja tunela i skupljanja predmeta.

- Vjerujem da je barem jedan od razbojnika nekad sudjelovao u arheološkom istraživanju jer je znao metodologiju - rekao je tada dr. Kovačević.

Varazdin, 120917.
Jedna od najvecih prapovijesnih gradjevina srednje Europe, tumul na lokaloitetu Bistricak kod Jalzabeta je opljackan. Kako bi se utvrdili detalji i nacin na koji je iskopana rupa u sredini tumula policija danas tijekom dana obavlja ocevid.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Moko se danas nije javljao na telefon, a jučer je potvrdio da su mu oduzeti neki predmeti, negira pljačku i za razbojstvo optužuje “lokalne dečke koji su tražili zlato”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:08