AKCIJA FLAM

Tko je štitio mesnu mafiju: Pljačkali mjenjačnice, benzinske i prošvercali tone bifteka

Među prijavljenima su jedan veterinar i jedan djelatnik neimenovanog hrvatskog ministarstva
 CROPIX

SPLIT - Restorani diljem jadranske obale naći će se ovih dana pod udarom inspekcija nakon što je desetomjesečnom akcijom Flam, koju su proveli PN USKOK, USKOK i splitsko-dalmatinska policija, uhvaćena međunarodna skupina krijumčara mesa.

Petar Bradarić, načelnik splitskog PNUSKOK-a, izvijestio je jučer kako je u akciji prijavljeno 19 osoba za 15 kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, primanja i davanja mita, razbojstava, zloporabe položaja i ovlasti te udruživanja radi počinjenja kaznenih djela.

Spalili dokaze

Na splitskom području otkrili su i jednu ilegalnu klaonicu u kojoj su zaplijenili i uništili 1668 kilograma mesa, a u drugom, legalnom, objektu u Splitu pronašli su još pola tone mesa koje nije imalo nikakve potvrde o zdravstvenoj ispravnosti.

Privedene su i pritvorene četiri osobe kojima je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, tri su člana skupine i dalje u bijegu, a troje ih je u istražnim zatvorima u Hrvatskoj, BiH i Austriji. Ostalih devet članova kazneno je prijavljeno i brane se sa slobode. Među prijavljenima su jedan veterinar i jedan djelatnik neimenovanog hrvatskog ministarstva. Pretragom stanova osumnjičenih pronađena je veća količina novca, oružja, mobitela, SIM kartica, svježeg i smrznutog mesa te raznih bilješki i dokumentacije. Policija je pronašla i lažne veterinarske pečate.

Brojni kupci

Kriminalna skupina meso je distribuirala restoranima, hotelima i konobama u Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na razne su načine nabavljali meso te ga švercali u Hrvatsku, kako legalnim graničnim putevima tako i makadamskom, tzv. vrgoračkom rutom.

U proteklih nekoliko mjeseci splitska je policija imala šest slučajeva zapljena prošvercanog mesa. Jučer se doznalo da su te zapljene, u kojima je uništeno više od 3700 kilograma ilegalnog mesa, uglavnom bifteka i ramsteka iz Travnika, zapravo usputne jer je PNUSKOK policiji dojavljivao samo one informacije koje se ne tiču ove skupine i do kojih su tijekom istrage sporadično dolazili. PNUSKOK-ovce je zanimala samo 19-člana skupina, na čelu s osobom koja ih je okupila i podijelila u dvije podgrupe: “mesarsku” i “razbojničku”.

Kriminalni lanac bio je odlično organiziran i nisu se bavili samo mesom. Prva saznanja o skupini policija je dobila u sprnju 2011. kada su trojica počinila razbojništvo u mjenjačnici na području Baške Vode i ukrali oko 220 tisuća kuna dnevnog utrška. USKOK je policiji naložio provođenje dodatnih ispitivanja jer su sumnjali da bi mogli biti dio organizirane skupine. Nisu se prevarili, a pad “mesne mafije” rezultat je te procjene.

Kriminalna grupa boravila je na području Splita, Makarske, Like, Zagreba i okolice, a jedan je dio bio na teritoriju BiH. Dobro su poznavali lokalne prilike i bili su u prijateljskim i poznaničkim odnosima s raznim državnim dužnosnicima. Policija je brzo otkrila da grupa ima definirane uloge organizatora, zatim osobe koja okuplja članove te krajnjih izvršitelja.

Ukrali radni stroj

Skupina se aktivirala ponovno u rujnu 2011. kada su u Zagrebu ukrali radni stroj vrijedan 560 tisuća kuna, u studenome su opljačkali benzinsku postaju u mjestu Dubrava i ukrali oko 14 tisuća kuna, a isti su mjesec dva počinitelja u Svetvinčentu ukrala kamionske gume vrijedne oko 300.000 kuna. Policija je počela pratiti njihov rad te su shvatili da je većina njihovih aktivnosti zapravo vezana uz krijumčarenje mesa iz BiH. Zanimljivo je da je splitski PNUSKOK prvi put od svog osnivanja odlučio o provedenoj akciji izvijestiti javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:53