ODLUKA SUDA

TOMISLAV JOSIĆ KAŽNJEN SA 7000 KUNA ZBOG VRIJEĐANJA TATE MILANOVIĆA 'Cijela obitelj bila je stigmatizirana!'

 Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Zbog klevetanja Stipe Milanovića, oca hrvatskog premijera, u HTV-ovoj emisiji 'Nu2' lanjskog svibnja, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Natalija Glumičić Ščekić nepravomoćno je osudila na novčanu kaznu predsjednika Stožena za obranu Vukovara Tomislava Josića. Osim što mora platiti 7000 kuna kazne te 1000 kuna sudskih troškova, presuda o Josićevom trošku mora biti objavljena i u televizijskoj emisiji Aleksandra Stankovića u kojoj je Milanovića i oklevetao. U slučaju da zanemari plaćanje kazne, ista će biti prisilno naplaćena, a ako na računu ne bude dovoljno sredstava Josić će morati odraditi 70 sati za opće dobro. U najgorem slučaju da ne poštuje ništa od toga – kazna će biti zamijenjena sa 35 dana zatvora.

Obrazlažući presudu sutkinja je istaknula kako je nedvojbeno utvrđeno da je Josić počinio kazneno djelo klevete protiv časti i ugleda odnosno da je iznio neistinitu činjeničnu tvrdnju koja je mogla uzrokovati štetu privatnom tužitelju. Visina kazne donesena je temeljem prosječnih njegovih prihoda i po slobodnoj procjeni. Kao olakotne okolnosti prilikom odmjeravanja visine kazne Josiću je uzeto u obrzir priznanje i spremnost da se ispriča Milanoviću jer je shvatio posljedice nepromišljene i ishitrene izjave. Ujedno u prilog mu je išla i činjenica da je časnik HV-a i sudionik Domovinskog rata, te ranija nekažnjavanost, korektno držanje pred sudom ali i jer je otac četvero djece.

- Riječ je o grubom ataku na integritet Stipe Milanovića. Uvažavam sve olakotne okolnosti, ali mi se čini da visina kazne nije prava mjera u odnosu na težinu djela i to ne samo prema obitelji Milanović već i šire. Cijela obitelj Milanović je stigmatizirana. Josić sebe naziva javnim djelatnikom pa bi morao samim time biti i svjestan javne riječi. Pokušao je relativizirati težinu svega rekavši da nije provjerio informaciju – prokomentirao je presudu Milanovićev odvjetnik Petar Pavković dodavši da će, kad mu stigne presuda u pismenom obliku, razmotriti mogućnost podnošenja žalbe.

Podsjetimo, nakon propalog pokušaja a povodom tužbe za klevetu koju je Stipe Milanović, otac predsjednika Vlade RH podnio protiv predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, svjedočila su obojica aktera priče.

Josić je odmah priznao grijeh i izrazio kajanje, no za Milanovića to nije bilo dostatno – osim što je tražio za njega najstrožu novčanu sankciju koja doseže i 100 tisuća kuna, ujedno je tražio i da se u televizijskoj emisiji 'Nedjeljom u 2' objavi presuda.

-Prije gostovanja u emisiji, sjedio sam u većem društvu u Vukovaru. Razgovarali smo o političkoj situaciji. Rekli su mi da su pročitali u novinama da je premijerov otac bio veleposlanik u Parizu za vrijeme ubojstva Brune Bušića. Prvo nisam povjerovao, pa su mi obećali donijet novine. Na kraju mi nisu ništa donijeli, niti sam išao to dodatno provjeravati. Istu večer nakon emisije, nazvao me moj odvjetnik Zvonimir Hodak. Rekao mi je da to nije točno i savjetovao mi da se ispričam. Poslali smo dopis Milanoviću. Ispričavam se i sada ovim putem jer sam rekao nešto što nisam trebao. Povjerovao sam prijateljima – posvjedočio je Tomislav Josić (51), umirovljeni medicinski tehničar. Njegov odvjetnik Hodak je naglasio kako su “tužitelju dali do znanja da je Josić naknadno postao svjestan izrečenog te da mu je podmetnuta lažna informacija i da je spreman na ispriku”.

Sinjanin Stipe Milanović se, pak, prisjetio svega što je proživljavao nakon Josićeva intervjua u emisiji kod Aleksandra Stankovića.

- Te nedjelje spremao sam se u bolnicu na još jednu u nizu operacija i od doma gledao emisiju. Nisam znao jel bi se smijao ili plakao. Prijatelji su me odmah zvali. Dani koji su uslijedili bili su puni provokacija svake vrste. U bolnici sam bio stigmatiziran. Gledalo me se i iz sažaljenja i s prijezirom. Išao sam I psihijatru za vrijeme hospitaliziacije. U nalazu stoji da sam opterećen realnom situacijom I da sam nemiran zbog medijske agresije. Na nagovor prijatelja poslao sam tužbu bez takse i čekao kad će prestati invazija na mene i moju obitelj. Kažu da je isprika poslana odmah? Od inkriminiranog dana do ponude za mirenje koju je poslao odvjetnik Hodak prošlo je 10 mjeseci unatoč tome što je Vlada isti dan sve demantirala. - posvjedočio je Stipe Milanović, otac hrvatskog premijera, osvrnuvši se pritom na Josićevu izjavu kada se opisao kao javna politička osoba.

- On vodi stožer za obranu Vukovara. Zar je to politička funkcija? I kako je Josić mogao reći da je sve što je rekao u emsiji čuo uoči emisije od prijatelja jer ga je Stanković tijekom gostovanja pitao 'A što mislite pod tim što ste rekli ranije 'kakav otac takav sin'. O meni, dakle, nije prvi puta govorio.

Podsjetimo, povod tužbe je Josićevo gostovanje u HTV-ovoj emisiji “Nu2” 18.svibnja 2014. godine kada je, između ostaloga za Milanovića rekao da je “bio veleposlanik u Parizu kad je ubijen Bruno Bušić, ali da o tome ništa nije znao. To je kao da pitate Vukovarce koji su bili u ratu u Vukovaru, a da poslije neće pokazati gdje su grobovi pobijenih. Lustracija se mora napraviti. Nitko ne tvrdi da ih treba zatvarati, ali dajte im poslove u javnom životu. Svima vladajućima otac je bio negdje. Nisu došli sa sela, svu su udobno potkovani” - dio je Josićeve izjave pred kamerama HTV-a nakon što je, lamentirajući na temu Udbe i lustracije, ustvrdio i “kakav otac, takav sin”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:33