SMRT MLADIĆA

TRAGEDIJA NA POPULARNOM FESTIVALU ELEKTRONSKE GLAZBE NA ZRĆU 'Našli su ga u grmlju. Još je disao, ali teško, krkljao je. Bio je to stravičan prizor'

Ilustracija
 CROPIX

“Ludo je kako te sunce natjera da si poželiš uništiti život” - napisao je na svom Facebooku profilu, 21-godišnji državljanin Velike Britanije uoči “Hide outa”, festivala elektronske glazbe na popularnoj plaži Zrće na otoku Pagu s kojeg se nikad nije vratio. Preminuo je u zadarskoj Općoj bolnici, 2. srpnja, od posljedica konzumiranja veće količine narkotika, dan nakon početka festivala koji se održava u kultnim klubovima na novaljskoj plaži Zrće, piše Zadarski.hr.

Mladom Britancu pozlilo je nakon festivala na putu prema apartmanu koji je unajmio u Novalji. Onesvijestio se i pao, a pronašli su ga prolaznici i pozvali Hitnu pomoć.

- Našli su ga u grmlju. Još je disao, ali teško, krkljao je. Bio je to stravičan prizor. Došla je odmah Hitna pomoć i oni su učinili sve što su mogli, ali bilo je već prekasno - rekli su nam mještani Novalje.

Mladić je u zadarskoj Općoj bolnici odmah priključen na aparate za disanje, ali je ubrzo preminuo od, kako je utvrđeno, kobne kombinacije kokaina, metamfetemina i amfetamina.

- Inače opasan kokain može biti poguban ukoliko se kombinira s drugim drogama ili alkoholom. U kombinaciji s amfetaminima ili “speedom” opasnost je puno izraženija, jer ta kombinacija uz zatajenje srca uzrokuje i napuknuće krvnih žila u mozgu - navode stručnjaci.

Mario Bertina, bivši šef PN USKOK-a, kojeg je gradonačelnik Paga Ante Dabo ove sezone angažirao kao savjetnika za sigurnost i civilnu zaštitu na Zrću navodi kako su poduzeli sve da do ovakvih situacija ne dođe. Nakon prošlogodišnjeg slučaja ubojstva koje se odigralo upravo tijekom festivala “Hide out” uložio je napore da ove godine na festival dođu i engleski policajci.

- Nastojimo napraviti sve da ne bi dolazilo do ovakvih slučajeva. U suradnji s Ravnateljstvom policije i organizatorima festivala poduzeli smo čitav niz mjera, i preventivnih i represivnih. Očito je da bi pojačani nadzor trebao biti cijelu sezonu jer se droga ne preprodaje samo na “Hide outu”, već i na ostalim festivalima - kaže Bertina. Osim “speeda”, kokaina, ecstasya, te ostalih narkotika, jedna od glavnih roba koju dileri prodaju na Zrću su i ampulice koje sadrže dušikov oksid. U Velikoj Britaniji su zabranjene, a kod nas se mogu kupiti u slobodnoj prodaji.

- Zbog toga smo išli s dopisom ministru zdravstva da pokušamo i to zabraniti. Ampulice koje imaju slično djelovanje kao metamfetamin i kokain u trgovini koštaju sedam kuna. Taj su problem uspješno riješile Engleska i Španjolske koje su ih zabranile. One su legalne još jedino u Hrvatskoj - rekao je Bertina.

Tijekom održavanja festivala “Hide out”, policija je otkrila i procesuirala sedam kaznenih djela nedozvoljene proizvodnje i prometa drogama, za koja je osam osoba kazneno prijavljeno nadležnom državnom odvjetništvu i to: četiri državljana Velike Britanije, dva hrvatska i jedan australski državljanin te jedna državljanke Republike Srbije. Zbog prodaje droge uhićeno je osam osoba, među njima najviše stranaca, koji su posjetiteljima nudili razne opijate od ecstasyja i ketamina do marihuane i kokaina.

Zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa drogama policija je kazneno prijavila četiri britanska državljana, dva hrvatska, jednog australskog te jednu srpsku državljanku. Od njih je ukupno zaplijenila 2881 tabletu ecstasyja, 866 grama ketamina, 541 gram marihuane, 156 grama amfetamina, 84 grama MDMA i 72 grama kokaina, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:02