LIJEČNIČKA POGREŠKA?

TRAGEDIJA U SISKU Maloljetni mladić umro prilikom rutinske operacije krajnika

Što se dogodilo u operacijskoj dvorani i što je uzrok prerane Ivanove smrti pokazat će obdukcija
 CROPIX

Rutinska operacija krajnika u sisačkoj bolnici dr. Ivan Pedišić bila je kobna za 17- godišnjeg Ivana Došena iz Hrvatske Kostajnice. Dječak je jučer umro neposredno nakon vađenja krajnika, a što je uzrokovalo smrt mladića još se ne zna. Odgovor bi trebala dati obdukcija koja će se učiniti u Zavodu za sudsku medicinu na Šalati.

Premda za sad u sisačkoj bolnici ne žele govoriti o mogućem uzroku smrti dok se ne dobiju rezultati obdukcije saznajemo da je problem počeo nakon obavljene operacije odnosno u trenutku kad je Ivana trebalo probuditi iz anestezije.

Informacije govore da nakon vađenja tubusa Ivanova pluća su zablokirala i nije mogao samostalno disati. Liječnici su zbog toga vratili tubus i pokušali uspostaviti disanje uz pomoć lijekova koji se daju u takvim slučajevima ali bezuspješno jer ventilacija nije uspostavljena u punom obimu. Dječak je prebačen u šok sobu no zbog nedostatka kisika došlo je do zastoja rada srca. Informacije do kojih je došao Jutarnji list govore da su se liječnici čak dva i pol sata borili za Ivanov život pokušavajući ga reanimirati ali sve je bilo uzalud. Ivanovo srce nije izdržalo.

“Prema onom što se u ovom trenutku zna odnosno po kliničkoj slici a bez obdukcije, vjerojatno se radilo o bronhospazmu koji se nije uspio riješiti lijekovima po uobičajenom algoritmu. Kod snažnog bronhospazma (stanje slično asmatičnom napadu) u pluća ne ulazi ni malo kisika što u konačnici može biti smrtonosno jer u tom slučaju i srce ne dobiva kisik, kaže prof.dr. Mladen Perić, predstojnik Klinike za anesteziju KBC-a Zagreb.

Liječnici s kojima smo razgovarali o mogućim komplikacijama koje se inače mogu dogoditi kod tako rutinskih i jednostavnih operacija krajnika kažu kako se uvijek nešto može zakomplicirati ali komplikacije a osobito smrtni ishod vrlo su rijetki Predstojnik klinike za uho grlo i nos KBC-a Zagreb, prof.dr. Drago Prgomet kaže kako je jedna od komplikacija jako krvarenje tijekom operacije ili nakon nje ali to u ovom slučaju očito nije bio razlog. “Može doći i do anafilaktičkog šoka izazvanog nekim anastetikom potrebnim za anesteziju, kaže Prgomet.

Uzork ove tragedije u sisačkoj bolnici mogla bi biti reumatoidna bolest koju je prema nekim informacijama Ivan imao u djetinjstvu. Liječnici kažu kako se ona liječi lijekom koji na žalost kao posljedicu može ostaviti tzv. plućnu fibrozu (stvaranje vezivnog tkiva u plućima) odnosno kronične promjene na plućima. Zbog toga su njegova pluća mogla loše reagirati na uobičajeno buđenje iz narkoze odnosno vađenje tubusa umjesto da se disanje uspostavi refleksno ono je zaustavljeno. Umjesto da odmah prodišu Ivanova su se pluća u potpunosti zablokirala što je prema za sad dostupnim informacijama bilo kobno.

Što se stvarno dogodilo u operacijskoj dvorani sisačke bolnice i što je uzrok prerane Ivanove smrti pokazat će obdukcija ali i zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja. Naime, zatraženo je očitovanje svih djelatnika koji su sudjelvoali u operaciji, medicinska dokumentacija te izvješće obdukciji koje će dobiti i inspekcija. O tome će ovisiti hoće li se obaviti zdravstveno inspekcijski nadzor u bolnici u Sisiku, kažu u Ministarstvu zdravlja. No, sve to neće utještiti očajne Ivanove roditelje.

'Ne optužujemo nikog, ali želimo znati što je uzrok' Otac preminulog je u šoku

U Općoj bolnici dr. Ivan Pedišić Sisak nisu objasnili kako je izgledao tijek operacije krajnika i što je po njihovom sudu dovelo do tragedije.

- Nemam što reći. Bolesnik je umro nakon operacije. Slučaj istražuje policija i DORH te će tijelo nesretnog mladića biti prevezeno u Zagreb na obdukciju - kaže zamjenik ravnatelja Miroslav Anadolac.

Otac nesretnog Ivana Došena, Davor kaže kako nikoga ne optužuju za smrt djeteta, ali da žele znati što se točno dogodilo.

- Za nas je kasno, ali zbog druge djece koja se liječe želimo znati što je uzrok ove neopisive tragedije. Dijete mi je poslano na obdukciju na Sudsku medicinu u Zagreb tako da ćemo nakon toga više znati - kaže Davor.

Objašnjava kako je njegov sin otišao na rutinsku operaciju krajnika. Kaže da njegov Ivan, koji je bio učenik drugog razreda gimnazije u Hrvatskoj Kostajnici i nogometaš nikad nije teže bolovao niti imao bilo kakvih zdravstvenih problema.

- Nazvali su suprugu oko 10 sati i rekli kako se Ivan ne može probuditi iz anestezije. Navodno se naknadno probudio ali nisam siguran u to. Kada sam došao on je bio u lokvi krvi. Rekli su mi da je došlo do nekakvih problema sa plućima, a spominjali su i zatajenje srca - kaže Davor koji osim Ivana ima još dvoje djece. (Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:49