VJEŠTAK POBIJA ISKAZ MATAVULJA

TRAGIČNA SMRT DOLORES LAMBAŠE Jutarnji prvi donosi detaljnu 3D rekonstrukciju koja prikazuje tijek nesreće

Roditelji stradale glumice od Stojana Matavulja zahtijevaju pola milijuna kuna za duševne boli

Bez obzira na to je li ili nije Dolores Lambaša bila vezana sigurnosnim pojasom u trenutku nesreće, ona nažalost ne bi preživjela ovu nesreću, zaključio je dr. Josip Škavić, stalni sudski vještak medicinske struke u srijedu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, gdje je zbog ekonomičnosti provedeno saslušanje vještaka. Radi se, naime, o parnici sa šibenskog suda, u kojoj roditelji pokojne glumice Alma Petrović i Đino Lambaša traže naknadu za duševne boli zbog gubitka bliske osobe i troškove oko pogreba. Oboje roditelja zastupa zagrebački odvjetnik šibenskog podrijetla Krešimir Škarica.

Okvir za iznos odštete odredio je Vrhovni sud i on se kreće između 220 i 250 tisuća kuna za svakog roditelja.

Rani jutarnji sati

Nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima 23. listopada 2013. godine na autocesti Bregana - Lipovac kod mjesta Sredanci. Nakon što je glumac Stojan Matavulj terencem Nissan X Trail naletio na stražnji kraj automobila ispred njih, uslijedilo je slijetanje i prevrtanje teškog terenca.

Osim Škavića svoj nalaz i mišljenje na zagrebačkom sudskom ročištu dao je prometni vještak Goran Husinec, koji je ekspertizom tragova u unutrašnjosti Nissana X Traila ustanovio da nesretna glumica nije bila vezana. To je stručno mišljenje u suprotnosti s iskazom Stojana Matavulja.

On je, naime, tvrdio da se Dolores uoči kobne vožnje propisno vezala pojasom, a da je tijekom vožnje zaspala na suvozačkom sjedalu koje je nakon nesreće zatečeno u djelomično polegnutom položaju.

Jasan tijek

Dolores je nakon udara u VW Polo i slijetanja Matavuljeva terenca ispala iz kabine tijekom prevrtanja terenca. No, čini se da su smrtonosne ozljede nastale unutar automobila, i to ne uslijed samog naleta na VW Polo koji se propisno kretao desnim prometnim trakom ispred Matavulja.

- Jake sile nastale su nakon naleta, uslijed rotacija koje su potom uslijedile. Te sile su iznosile preko pet gravitacija, a kad se u formulu izračuna uvrsti tjelesna masa žrtve, laičkim rječnikom ispada da je pritisak na tijelo bio pet puta veće od njezina tijela - objasnio je prometni vještak Husinec, koji je za potrebe ovog postupka načinio i zahtjevnu 3D rekonstrukciju nesreće kako bi jasnije predočio tijek tragičnog događaja.

Rekonstrukcija prometne nesreće u kojoj je glumac svojim terencem naletio na automobil ispred njih: Dolores Lambaša je u trenutku udara i slijetanja Matavuljeva terenca ispala iz automobila. Ipak, čini se da su smrtonosne ozljede nastale još unutar vozila, uslijed jakih sila koje su nastale u prevrtanju

KLIKNITE ZA UVEĆANJE 3D PRIKAZA

Ne spominju se ni alkohol niti umor

U veljači ove godine Stojan Matavulj na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od devet mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine.

Kazna mu je izrečena zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja, i to samo zbog nepridržavanja razmaka i neprilagođene brzine. U presudi se ne spominju alkohol i umor kao uzroci nesreće.

Glumci Stojan Matavulj i Dolores Lambaša kobnog su 23. listopada 2013. godine vraćajući se iz Beograda svratili u Ilok kako bi posjetili prijatelja.

U Iloku su uzeli hotelske sobe kako bi prenoćili, no na kraju su, bez obzira na umor i dokazanu činjenicu da su pili alkohol, ipak odlučili odvesti se u Zagreb. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:34