LOŠA OBRANA

TRAGIKOMIČNA ISPOVIJEST GRAFIČARA 'Usred šume u moj kombi odjednom su počeli ulaziti neki ljudi. Govorio sam im da ne ulaze, ali nisu me razumijeli'

 
 Željko Puhovski / Hanza Media

Zagrebački grafičar Tomislav H. (38) optužen je da je 19. srpnja krijumčario 23 migranta u kombiju Iveco, za što je trebao zaraditi 100 eura.

U kombi zagrebačkih oznaka, koji je unajmljen od zagrebačkog poduzeća koje se bavi selidbama i čišćenjem, utrpao je 17 Afganistanaca, četiri Iranca i dva Pakistanca koji su ilegalno ušli u Hrvatsku ušli iz BiH. Tovarni prostor vozila, navode tužitelji, nije bio namijenjen prijevozu putnika jer je bio bez ventilacije, sjedala i sigurnosnih pojasa pa je vozač svjesno ugrozio njihovo zdravlje i život, što je bilo nečovječno i ponižavajuće.

Okrivljeni je priznao sve za što ga terete, izrazio je žaljenje i pokajao se, pravdajući se da je sve napravio kako bi zaradio. Tvrdi da nije bio organizator krijumčarenja ljudi, nego samo vozač, a posao je dogovorio s osobom za koju zna samo da se zove Kiro i da je iz Zagreba. Tvrdi da ga je Kiro zapravo zamolio za uslugu te da prvotno nije znao da će voziti ilegalne migrante.

- U blizini Saborskog preuzeo sam kombi. Tamo me odvezao Kirin prijatelj, trebao sam ga preuzeti i dovesti do Zagreba. Onda me nazvao Kiro i rekao da bih kombijem trebao zapravo do Rijeke prevesti neke ljude. U otključani kombi, koji sam prevezao na dogovorenu lokaciju u šumu, odjednom su počeli ulaziti neki ljudi, pokušao sam ih odvratiti, ali me nisu razumjeli, pa sam ih odvezao do Rijeke - branio se neuvjerljivo krijumčar.

Tužitelji navode kako je djelomično izmijenio svoj iskaz u odnosu na ono što je rekao tijekom prvog ispitivanja u policiji kad je izjavio da je pristao za 100 eura do Zagreba prevesti nekoliko ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:10