INCIDENT U NOVOM ZAGREBU

TRAŽITELJ AZILA NAPAO ŽENU Mladić uz prijetnju skalpelom bludničio nad zaposlenicom jedne gradske službe

 

Jezivi krici “Upomoć! Upomoć! Nemoj me silovati!” odzvanjali su stubištem, a potom i ulicom u novozagrebačkom naselju Dugave u nedjelju oko 8.20 sati ujutro kada je, prema tvrdnjama svjedoka, mladić uz prijetnju skalpelom bludničio nad njemu nepoznatom 40-godišnjom ženom, inače zaposlenicom jedne gradske službe.

Nesretnu žrtvu u trenutku zločina davio je rukama, vukao za kosu, opalio joj šamar i prijetio nožićem, a je li u pitanju ciljani seksualni delikt ili je, pak, došlo do bludničenja nakon propale provale u neki od stanova, nije poznato.

Uhićenje

Iako se pohotnik dao u bijeg te se izgubio u labirintu ulica, zahvaljujući brzoj reakciji susjeda koji su promptno dignuli policiju na noge, u manje od sat vremena u obližnjoj Gomboševoj ulici kod pekarnice Mlinar stavljene su lisice na ruke 27-godišnjem mladiću iz Afganistana, inače tražitelju azila koji stanuje u hotelu Porin, a u Hrvatsku je došao u travnju.

- Kroz san sam čula da netko vrišti u stubištu, nakon čega su se vapaji u pola bijela dana preselili ispred zgrade. Koštunjavi mladić, u maskirnim hlačama i s nečim u ruci, vukao je za kosu puno jaču i višu ženu. Prvo sam pomislila da su to ljubavne nesuglasice, no odmah smo zvali policiju. Susjedi su vikali: ‘Pusti je! Pusti!’ a kad je napasnik vidio da se ulica uznemirila, počeo je trčati, a za njim i jedan susjed.

Žrtva je sjela na pod i počela plakati. Tresla se ko šiba. Bila je izvan sebe. Vrat joj je od gušenja bio crven, a odjeća prljava od zida na koji ju je pritiskao. Dali smo joj normabele, a kad je došla Hitna dobila je injekciju za smirenje - rekla je za Jutarnji list jedna od svjedokinja koja je s nevjericom slušala ispovijest napadnute žene. Žrtva, koja inače ne stanuje u tom ulazu nego je tog jutra išla u sestrin unajmljeni stan da joj odnese neke namirnice, pretpostavlja da ju je bludnik pratio od autobusne stanice na kojoj je izašla.

U zgradi

- Nosila je dvije torbe s potrepštinama, a mladića je uočila tek na ulaznim vratima u zgradu. On je fingirao da će pozvoniti, a kako je ona otključavala vrata, rekao joj je na engleskom da ide prijatelju u posjet. Pustila ga je unutra, a on ju je pratio po stepenicama.

Kad su došli na njezin kat, nije mu htjela dati do znanja gdje stanuje pa ga je upitala gdje mu živi prijatelj. Rekao joj je da živi gore pa je ona čekala da se makne, ali s obzirom na to da je stajao uporno na njezinu katu, ona je krenula nazad prema prizemlju, a on je pošao za njom. Došavši do ruba stepenica prema podrumu, primio ju je za vrat i pokušavao vući dolje.

Ona je vikala: ‘Nemoj me silovati! Imam djecu!’ misleći da će u njemu izazvati samilost. A kako ona nije prestajala vikati, gurnuo joj je svoju šaku u usta da je utiša dok joj je nožićem vrtio iznad glave. Ni sama ne zna kako se uspjela osloboditi i otrčati prema ulaznim vratima zgrade, a nasilje se nastavilo i vani gdje ju je vukao za kosu i šamarao - opisao je drugi susjed.

Bludne radnje

Iz MUP-a su nam potvrdili da su policajci VI. PP proveli kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim mladićem iz Afganistana za kojeg se sumnja da je počinio kazneno djelo bludnih radnji. Osumnjičeni je jučer tijekom dana, uz posebno izvješće, predan pritvorskom nadzorniku. Tijekom poslijepodneva trebao je biti ispitan od strane nadležnog državnog odvjetništva.

Nakon toga tužiteljstvo treba razmotriti hoće li predložiti da mu se odredi istražni zatvor. Konačnu odluku o tome hoće li uhićeni mladić na koncu završiti iza rešetaka remetinečkog zatvora trebao bi donijeti sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Iz MUP-a, inače, napominju da se bilježi pad od 20 posto kaznena djela protiv spolne slobode, ali i da se, kao glavni akteri takvih (ne)djela, najmanje pojavljuju stranci, a u što spadaju i tražitelji azila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:39