NESAVJESNO LIJEČENJE

TRI DOKTORICE I JEDNA SESTRA POD ISTRAGOM ZBOG SMRTI MALOG GABRIJELA Majka Ivana kroz suze: 'Nadam se da će naš anđeo imati barem malo mira na nebu'

 
Dom zdravlja u Metkoviću i Gabrijel Bebić
 Denis Jerković / CROPIX

Srce devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića prestalo je kucati 11. prosinca 2018. godine u 8.01 sati, a godinu i pol od njegove smrti, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četiri osobe koje su, svaka na svoj način, sudjelovale u tom liječničkom lancu. Nakon provedenih izvida i pribavljenih potrebnih mišljenja i dokumentacije, tužiteljstvo četvorku sumnjiči za nesavjesno liječenje odnosno za kazneno djelo iz članka 181. protiv zdravlja ljudi, za što zakon predviđa i do osam godina zatvora.

Danijela Š. (31) kao dežurna liječnica Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, točnije Ispostave Metković prva je postupala u 10.43 sati 9. prosinca 2018. Dan poslije, 10. prosinca 2018. u 2.07 sati s dječakom se bavila Marijana M. (48), koja je također bila dežurna u istoj instituciji.

Da bi tog istog dana oko 8.15 sati postupala i Josipa P. (32), medicinska sestra zaposlena u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji a u 8.30 sati i Nikolina T. (36), dežurna liječnica tog istog Zavoda.

- Postoji osnovana sumnja da su okrivljenice 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću u postupku liječenja djeteta propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja te poduzeti daljnje potrebne radnje u cilju hitnog medicinskog premještaja djeteta u KBC Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju. Rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv prvookrivljenice kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković, postupanje 9. prosinca 2018. u 10,43 sati), protiv drugookrivljenice kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković, postupanje 10. prosinca 2018. u 2.07 sati), te protiv trećeokrivljenice kao medicinske sestre zaposlene u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji (postupanje 10. prosinca 2018. oko 8,15 sati) i protiv četvrtookrivljenice kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković, postupanje 10. prosinca 2018. u 8,30 sati).

Osnovano se sumnja da je zbog propusta četiriju okrivljenica 10. prosinca došlo do daljnjeg teškog pogoršanja djetetovog zdravstvenog stanja, uslijed čega je dijete, unatoč njegovom hitnom smještaju u KBC Split na Klinici za dječje bolesti, Zavod za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi, te svim poduzetim hitnim liječničkim radnjama i mjerama preminulo 11. prosinca 2018. - navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva.

Kakav god ishod daljnji bio istrage, nikakva to utjeha neće biti za Gabrijelovu obitelj pred čijim se očima dječakov život gasio tri dana. Umro je od sepse jer streptokokna upala nije navrijeme prepoznata i odgovarajuće liječena.

Gabrijelova majka se na godišnjicu smrti za Slobodnu Dalmaciju prisjetila tih posljednjih trenutaka.

- Doktorica Ksenija Kaleb jedina je prepoznala u kakvom je stanju bio, to treba reći da svi znaju. Tražila je hitno vozilo, govorila je 'grijte kola da se dijete vozi', ali oni s Hitne zvali su helikopter. Hladni vojni helikopter u kojem su ga morali pokrivati da se ne smrzne. I dva sata čekao se taj helikopter i gubilo se dragocjeno vrijeme, da bi u Split došao u katastrofalnom stanju. Nažalost, liječnici mu unatoč trudu nisu mogli pomoći. Bilo je prekasno - ispričala je Gabrijelova majka, kojoj je slika izmučenog sina stalno pred očima. Ta slika joj ne odlazi iz misli.

- On sav modar, izboden iglama, infuzijom, spojen na aparate. Naslonila sam glavu na njega i rekla mu: 'Gabrijele, ako možeš, izdrži, ako ne možeš, majka se ne ljuti'. U tom trenutku iz njegova oka krenula je suza. To je bio naš zadnji razgovor. Puls mu je bio jako slab. Stotinu sam puta tu noć zvala bolnicu da pitam kako je. Preminuo je sutradan ujutro u osam sati. Još mi u ušima odzvanjaju doktorove riječi: 'Gabrijel je preminuo. Žao mi je, nismo mu mogli pomoći' - prisjetila se Gabrijelova majka najtužnijeg dana u životu njezine obitelji.

Ivana Bebić: Potvrđene su naše sumnje

- Donošenjem odluke o provođenju istrage nad ove četiri ženske osobe, potvrđeno je da su naše sumnje, kako su upravo one nesavjesno liječile naše dijete, bile opravdane. Ja sam od početka govorila, da upravo ove četiri osobe nisu postupile kako su morale i trebale. Nadam se kako će u konačnici istina izići na vidjelo i kako će oni koji su napravili propuste u liječenju našeg djeteta biti sankcionirani, kako bi naš anđeo Gabrijel imao barem malo mira na nebu - kroz suze je u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekla Ivana Bebić, majka malog Gabrijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:08