NALAZIŠTE BISTRIČAK

TRI GODINE PLJAČKALI NEPROCJENJIVU BAŠTINU Detalji kulturocida: Iskopali dubok bunar, spustili se, prokopali 20 metara tunela i opelješili nalazište

 
Očevid na lokalitetu Bistričak
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Sedam godina od početka pljačkanja iznimno vrijednog arheološkog lokaliteta Bistričak kod Jalžabeta u Varaždinskoj županiji i dvije godine nakon što je pljačka otkrivena, varaždinska je policija nadležnom Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice muškaraca, starih 40 i 45 godina.

Njih se dvojica sumnjiče da su tijekom tri godine, od 2013. do 2016. godine, kako službeno piše - “neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na tumulu Gomila”.

Da je nalazište opljačkano, otkrili su arheolozi pri obavljanju završnih priprema pred početak iskapanja jednog od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi i najljepših prapovijesnih građevina.

Dr. sc. Saša Kovačević, voditelj iskapanja iz Instituta za arheologiju, ostao je šokiran.

- Radi se o kriminalnom i kaznenom djelu kulturocida i o uništavanju hrvatske kulturne baštine. To je kao da provalite u zagrebačku katedralu i ispraznite riznicu - slikovito je opisao dr. Kovačević za Varaždinske vijesti nakon otkrića pljačke.

Divljanje

Ponašanje pljačkaša nazvao je nekontroliranim divljanjem i smatra da samo pukom srećom nitko nije upao u rupu i poginuo. - Bilo bi to tad ubojstvo iz nehaja, a ovdje se radi o ubojstvu kulturne baštine - istaknuo je. Deset metara pod zemljom u opasnosti su bili i pljačkaši, a ni arheolozi nisu mogli znati u kojoj su mjeri tuneli oštećeni i prijeti li im opasnost od urušavanja.

Prema svjedočenjima arheologa, za kulturnu baštinu sjevera najpogubniji su laici koji s detektorima metala obilaze nalazišta kako bi se prije arheologa dokopali vrijednih predmeta. Slučaj opljačkanog Bistričaka smatra se “jednim od najdrastičnijih i najskandaloznijih takvih primjera”, rekao dr. Kovačević.

Lopovi su iskopali tri metra širok i deset metara dubok bunar, spustili se, prokopali dvadesetak metara tunela i opljačkali nalazište. Što je točno odneseno, nije se moglo znati, arheolozi tek mogu reći da je cijelo nalazište neprocjenjive vrijednosti pa tako i svaki predmet tu pronađen i iskopan.

Iako su osumnjičena samo dvojica muškaraca s područja Varaždinske županije, dr. Kovačević je već ranije rekao, a jednako smatra i danas, da “ovo nisu mogle napraviti dvije osobe s lopatama, već je to trebala biti organizirana skupina”.

Kronologija

- Pljačka je počela prije nego je tumul očišćen, a gusta šikara koja je tu rasla, bila je idealna za skrivanje ilegalnih radnji. Očigledno su nas promatrali kad smo 2016. raščišćavali tu šikaru, jer su nastavili s velikom pljačkom. Da nismo počeli s iskapanjima, vjerojatno bi sve odnijeli, a nitko ne bi uopće znao da je tumul opljačkan - kaže dr. Kovačević.

Varaždinska policija u priopćenju je navela da su pretresom prostorija osumnjičenika pronađeni predmeti nalik na arheološke nalaze.

Dr. Saša Kovačević smatra da je barem jedan od pljačkaša morao nekad sudjelovati u arheološkim istraživanjima i naučiti metode istraživanja.

Senzacija

Ono što su pronašli na nalazištu arheolozi nazivaju arheološkom senzacijom zadnjih nekoliko godina. Gomila je visoka osam i promjera gotovo 70 metara, a u njoj je, prema svemu pronađenome, pokopana važna osoba, prvo spaljena na lomači za koju je posječena cijela hrastova šuma. Lomača je gorjela tjedan dana, nakon čega je ugljenom zatrpana grobna komora. S njom je u smrt poslano više ljudi i životinja, a pronađeno je niz metalnih, koštanih i keramičkih nalaza.

Arheolozi su prema svemu mogli slutiti da je tu pokopan halštatski knez, sahranjen u monumentalnoj grobnoj komori sa svojim dragocjenostima. To su konji s bogatom brončanom i željeznom opremom, komadi luksuznog namještaja ukrašenog koštanim intarzijama... Pronađeni se predmeti smatraju među najljepšima na području istočnog kruga halštatske kulture. I ukradeni su predmeti vrlo vjerojatno od neprocjenjive vrijednosti, a pitanje je koliko ih je prodano.

Samozvani šaman jedan od pljačkaša?

Kako je u ponedjeljak navečer izvijestio Večernji list, jedan od dvojice osumnjičenih za pljačku navodno je 45-godišnjak iz okolice Ludbrega, samozvani šaman i pustolov koji je potvrdio da su mu oduzeli neke predmete, ali tvrdi da nije riječ o nalazima iz Jalžabeta. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:21