PODIGNUTA OPTUŽNICA

TROJICA MLADIĆA BRUTALNO PREMLATILA HDZ-ovog ZASTUPNIKA U VARAŽDINU 'Nemoj zvati policiju, znamo gdje si doma, zaklat ćemo te'

 
Anđelko Stričak
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Zbog brutalnog napada na HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Strička (46) lanjskog srpnja, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv trojice napadača. Riječ je o Siniši B. (19), Dariju U. (26) i njegovom polubratu Đaniju U. (21) od kojih su potonja dva stari policijski znanci i trenutno se nalaze na tjeralicama.

Sva trojica su kazneno prijavljena za prijetnje smrću te razbojništvo, dok će Đani odgovarati i zbog teškog ozlijeđivanja saborskog zastupnika.

Prema optužnici oni su 24. srpnja 2018. godine oko 22.30 sati na predjelu Beli Kipi kod Dravskog nasipa u Varaždinu presreli Anđelka Strička koji se u to vrijeme rekreirao. Rekli su mu da im da novac, no kad im je Stričak rekao da novca nema, Đani mu je rekao: "Daj ne laži. Koga zafrkavaš" nakon čega ga je odgurnuo. Pridružili su mu se i ostali u tom natezanju, a Đani ga je ponovno udario u lijevu sljepoočnicu.

Uzeli mu i majicu

Ozlijedili su mu vjeđu, obje mrežnice te spojnicu desnog oka, a na čelu je zadobio razderotinu. Od traženja novca ni tad nisu odustali. Odgurnuli su ga pa je pao na tlo gdje mu je jedan od njih stavio nogu na prsa, dok su mu ostali blokirali noge svojim nogama. Prijetili su mu se da će ga piknuti i zaklati, a Đani ga je počeo gušiti i udario ga je u lijevo oko. Tad mu je puknula očna šupljina i gornjočeljusni sinus.

- Zaklat ćemo te. Znamo gdje si doma – nastavili su vikati dok su saborskog zastupnika cipelarili po cijelom tijelu, a najviše po glavi. Tad su napipali u džepu da Stričak ima iPhone vrijedan 4500 kuna i uzeli ga. A u etuiu u kojem je bio mobitel, bila je i Stričakova zdravstvena iskaznica te iskaznica saborskog zastupnika. Stričku su uzeli i majicu koju je u netom bio skinuo da si zaustavi krvarenje iz glave.

Kada su ga napokon odlučili prestati tući, hodali su za njim i prijetili mu: 'Nemoj zvati policiju, znamo gdje si doma, zaklat ćemo te'.

- Prva tri udarca zadao mi je Đani. On je krupniji od ostalih. Svi redom su mi prijetili smrću, ali ne mogu reći koji je što točno govorio. Najagresivniji od svih je bio Đani. On mi je stavio ruku oko vrata i počeo me gušiti te me udario ispod lijevog oka. Počelo mi se nekako bljeskati pred očima. I taj je udarac bio najintenzivniji. U bolnici su utvrdili da mi je na tom mjestu pukla kost. Tko mi je točno rekao da će me zaklati i da zna gdje sam doma, ne mogu sa sigurnošću reći jer od krvi koja mi je išla niz lice, ništa nisam vidio. Nakon što su mi uzeli mobitel i majicu, još su me dva puta udarili bočno dok sam skvrčen sjedio. Kad su me pustili da se ustanem, rekli su mi neka idem kroz šumu, valjda kako bi imali vremena pobjeći jer je obilazni put dulji – rekao u tužiteljstvu Stričak. Napadače, dodao je, nikad prije toga u životu nije vidio, a niti im je dao ikakav povod da ga napadnu.

Tko su nasilnici?

Siniša B. za sebe kaže da je završio dva razreda osnovne škole, da ima dvoje malodobne djece i suprugu te 21 godinu star auto. Naznačio je i da povremeno radi poljoprivredne poslove za 20 kuna po satu te da s obitelji žive i od 900 kuna dječjeg doplatka.

Dario U. je, pak, završio osnovnu školu, također ima dvoje djece, a radi za nadnicu od 150 kuna skupljajući staro željezo. A preživljavaju od naknada koje iznose 1200 kuna. Inače, riječ je o višestruko kažnjavanoj osobi koja iza sebe ima krađe, razbojništva, pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda i uništenja tuđe stvari te je bio osuđivan na uvjetne kazne ili na rad za opće dobro.

Darijev polubrat Đani U. (21) također je dobro poznat policiji i pravosudnim tijelima, a iza njega je presuda riječkog Općinskog suda od srpnja ove godine, kada je osuđen na uvjetnu kaznu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:27