PREMINUO U SPLITSKOM KBC-u

TROJICA PRAVOSUDNIH POLICAJACA ISPITANA U SPLITSKOM TUŽITELJSTVU Istražitelji pokušavaju rekonstruirati posljednje tjedne preminulog Kristiana

Kristian Vukasović (u krugu) i splitski zatvor Bilice
 CROPIX

Splitsko tužiteljstvo ispitalo je trojicu pravosudnih policajaca iz zatvora na Bilicama u sklopu istrage o smrti Kristiana Vukasovića iz Jesenica pokraj Omiša, 18-godišnjeg mladića koji je preminuo u splitskom KBC-u nakon što je doveden u teškom stanju iz kaznionice, doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih istrazi.

Od pravosudnih policajaca tužiteljstvo je željelo doznati okolnosti Kristianova boravka u kaznionici, o njegovu ponašanju u ćeliji, odnosima s drugim zatvorenicima i njegovu tretmanu. Što su oni rekli tužiteljima nije poznato jer se istraga o okolnostima smrti mladića, koji se našao iza rešetaka zbog piromanije, vodi u tajnosti. Pravosudni su policajci opisali sve okolnosti boravka Kristiana Vukasovića u ćeliji i o odnosu s drugim zatvorenicima. Hoće li tužiteljstvo osim trojice policajaca ispitivati i njihove nadređene rukovoditelje i upravitelja zatvora na Bilicama, procijenit će tužitelji.

Psihička smrt

Podsjećamo, bila je riječ o mladiću s posebnim potrebama pritvorenom 30. ožujka ove godine nakon izazivanja četiriju požara u blizini obiteljske kuće u Jesenicama, pri čemu je izgorjelo nekoliko maslina. Mladić kojem je još u djetinjstvu, uz ostale fizičke i psihičke smetnje, dijagnosticirana i piromanija, u srpnju je na splitskom Općinskom sudu pristao na nagodbu s DORH-om priznavši krivnju, a općinski sudac Marijo Franetović nepravomoćno ga je osudio na zatvorsku kaznu i produljenje istražnog zatvora u Bilicama. Desetak dana nakon presude, početkom kolovoza, mladić je prevezen u splitsku bolnicu, da bi nakon tri tjedna kome preminuo. Uzrok je takozvana psihička smrt, odnosno smrt zbog straha pretrpljenog u zatvoru.

Obducenti sa splitskog KBC-a ustanovili su da je Vukasović, koji je u Bilicama bio zbog podmetanja požara, umro prirodnom smrću, najvjerojatnije uslijed zatajenja rada srca. Na tijelu su mu pronađeni i brojni krvni podljevi trbušne stijenke, po nogama i glavi, ali su prema ocjeni vještaka okarakterizirani kao lakše ozljede koje nisu utjecale na smrtni ishod.

Naime, podljevi na nogama i tjemenu nastali su u vrijeme dok je Kristian Vukasović bio u istražnom zatvoru pa će vjerojatno zanimanje istražitelja i odvjetnika obitelji Vukasović biti usmjereni i na otkrivanje načina kako ih je zadobio. Vjerojatno je tužiteljstvo i od pravosudnih policajaca željelo znati jesu li primijetili te krvne podljeve i ako jesu, što su poduzeli. Može se očekivati da će tužiteljstvo zatražiti i svu dokumentaciju koja je o Kristianu Vukasoviću vođena i u zatvoru na Bilicama, ali i u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36