'PRESTRAŠNO JE TO...'

TUGA U POZNATOJ OBITELJI 'Poginuo mi je otac, sad je stradao i brat. Ne znam zašto je bježao policiji. Kažu mi da više nikad neće stati na svoje noge'

 
Dejan Kranjčec, Danijelu pružaju prvu pomoć nakon strašne nesreće, Danijel Kranjčec
 Nikola Wolf/obiteljski arhiv

Danijel Kranjčec (44) iz Đelekovca, koji je u utorak oko 15 sati teško stradao u prometnoj nesreći u Ulici Ivana Česmičkog u Koprivnici, i dalje se nalazi u izuzetno teškom stanju u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Kako je Podravskom.hr rekao njegov brat Dejan Kranjčec, Danijel je u induciranoj komi, na aparatima koji mu održavaju vitalne životne funkcije.

– Nisam stigao pričati s doktorom, no glavna medicinska sestra rekla mi je kako mi brat više neće moći hodati, da će oporavak biti dugotrajan i da će mu biti potrebna stalna njega – rekao je Dejan Kranjčec u telefonskom razgovoru krajem tjedna.

Njegov brat Danijel vozio je motocikl suzuki GSXR i sudario se s opel astrom. Ozbiljno je ozlijedio kralježnicu, slomio obje noge i ruku. Srećom, drugih unutarnjih ozljeda nije imao, kao ni ozljede glave zato što je nosio kvalitetnu kacigu. No, stanje mu je i dalje teško, a oporavak neizvjestan.

obiteljski album
Danijel Kranjčec

Danijel je prije same nesreće motociklom bježao od prometnih policajaca koji su ga ‘civilnim’ automobilom, negdašnjim presretačem, pokušali zaustaviti. Suzuki kojim se vozio Križevačkom u smjeru Đelekovečke ceste nije imao registracijske pločice, što je bio razlog da policajci krenu u potjeru.

Kad je Danijel ‘skužio’ policajce ‘na repu’, stisnuo je gas i učinio niz najtežih prometnih prekršaja, čak je prošao na crveno svjetlo na semaforima kod Podravke. Policajci su, ne riskirajući nesreću, stali na semaforima, a Danijel je suzukijem odjurio put Ulice Ivana Česmičkog. Kod raskrižja sa sporednom cestom, koja vodi do Belupa, počeo je pretjecati šleper. No, u tom trenutku iz sporedne ceste na Ulicu Ivana Česmičkog u promet se uključila vozačica opela koju Danijel na suzukiju nije mogao izbjeći. Pokušao je zakočiti, no bilo je prekasno. U posljednji se trenutak odbacio od motocikla koji je odletio s kolnika, a on je pri velikoj brzini udario u stražnji dio opela.

Vozač kamiona i njegov suputnik odmah su pohitali nesretniku u pomoć, dok je vozačica zapomagala od šoka. Danijel je nepomično ležao na tlu i nije disao. Tek kad mu je suvozač teretnjaka otkopčao bubrežnjak, malo je došao k sebi. Kako smo neslužbeno doznali, policajci su ga tada i alkotestirali, no Danijel nije bio pijan.

Nikola Wolf
Danijelu pružaju prvu pomoć nakon strašne nesreće

Nakon nekoliko minuta na mjesto nesreće stigli su i policajci koji su ga nedugo prije ganjali policijskim automobilom. Na mjesto nesreće također je stigla i ekipa Hitne pomoći te je prebačen u bolnicu. Nakon snimanja liječnici koprivničke Opće bolnice odlučili su kako ga je najbolje prebaciti u Zagreb. To je Podravskom.hr potvrdio i bolnički ravnatelj dr. Mato Devčić nedugo nakon što su prihvatili Danijela u bolnici. Nekoliko sati kasnije, Danijel je bio na operacijskom stolu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Njegov brat je rekao kako je operacija trajala punih sedam sati.

– Ne znam što je bilo mojem bratu i zašto je bježao od policije. Motocikl je bio registriran i osiguran, jedino što nije imao pločicu. Pokušavam si objasniti zašto su uopće policajci krenuli za njime. Možda su ga zamijenili sa mnom zato što sam im ja uvijek bio na piku. Imao sam problema s policijom, vozio sam divlje za razliku od njega i prijetili su mi da će mi stati na kraj. Stavio sam na Facebook njegov motocikl, a kako policajci sve prate, možda su mislili da sam to ja. Brat je inače prije vozio hondu, a nedavno je kupio suzukija od 200 konja – rekao je Dejan Kranjčec i osvrnuo se na samu nesreću.

– Vozač kamiona me kontaktirao, rekao da je sve vidio i opisao mi kako je mom bratu vozačica opela oduzela prednost. Požurila se uključujući se u promet ispred kamiona kako bi izbjegla gužvu. Rekao mi je kako je policiji sve ispričao, a u kamionu je bio sa svojim sinom koji je također sve vidio te su takav iskaz dali u službeni zapisnik – rekao je Dejan Kranjčec.

U policiji su odgovorili kako vezano uz okolnosti prometne nesreće “provode kriminalističko istraživanje”. Glasnogovornik Dražen Laljek dodao je kako će odraditi niz vještačenja i analiza kako bi se utvrdila dinamika same prometne nesreće i utvrđivanje eventualne prekršajne odgovornosti drugih sudionika u prometu.

Obitelj Kranjčec zavijena je u crno. Riječ je o poznatoj obitelji iz Đelekovca koja je prije dvije godine ostala bez glave obitelji Franje Kranjčeca. Poginuo je u traktorskoj nesreći, a za njegovu smrt sudi se susjedu i najboljem prijatelju Ivanu Poriću koji je isprva tvrdio kako je Franjo sam vozio i skrivio svoju smrt.

– Nakon oca koji je poginuo, sada je i brat teško stradao. Majka je bolesna, ima problema s kukovima. Nadam se da će se brat oporaviti. Molim Boga da kičma nije tako teško stradala. Poznajem ga i stvarno ne znam kako će se nositi s invaliditetom. Inače je zaposlenik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu i bio je dio sustava, stalno je bio u kontaktu s policijom i zato me čudi ako je bježao. Ne mogu si objasniti, možda zbog buke motora nije čuo policiju. Stvarno ne znam… Iako je radio u Zagrebu, stalno je bio u Đelekovcu. U Kunovec Bregu ima ranč sa životinjama, a sada ne znam što ću s njima. Morat ću ih prodati, o njima se ne mogu brinuti, a i što će nam sada – rekao je Dejan Kranjčec.

Nikola Wolf
Dejan Kranjčec

Što se tiče njegova brata koji je stradao u nesreći, u policiji su potvrdili kako su ga nekoliko puta prijavljivali zbog prometnih prekršaja. U prekršajnoj evidenciji situacija je drugačija. Danijel Kranjčec tek je jednom osuđen zbog prometnog prekršaja, prošle godine presudom osječkog Prekršajnog suda, piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:42