SPOLNO UZNEMIRAVANJE

Tužiteljstvo naložilo izvide policiji u slučaju Jakelića

Zagreb, 231019.
Kuca Europe.
Najavna konferencija Medjunarodnog tjedna svijesti o prevarama koji ce se odrzati od 18. do 22 studenog.
Na fotografiji: zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

U slučaju Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika direktora HUP-a, tužiteljstvo je naložilo Policijskoj upravi zagrebačkoj provođenje izvida zbog spolnog uznemiravanja djelatnica HUP-a zbog kojeg ga je i prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

- Budući da su izvidi, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, tajni, to vam zasad ne možemo davati više informacija o predmetu - odgovorila je Ksenija Jurin-Panić, zamjenica općinskoga državnog odvjetnika, na naš upit.

S Jakelićem je HUP sporazumno raskinuo radni odnos 7. ožujka ove godine nakon što je 15-ak zaposlenica HUP-a prijavilo Jakelića da ih je spolno uznemiravao, a nakon provedenog postupka u HUP-u zaključili su kako je sporazumni raskid radnog odnosa najbolje rješenje za obje strane.

Kad je sve izbilo u javnost i kad su neke od žena koje su prijavile Jakelića anonimno iznijele svoja iskustva za Jutarnji list, HUP je priopćio da oštro osuđuju takvo ponašanje te da su prihvatili preporuke pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Osim sporazumnog raskida radnog odnosa, s Jakelićem su bili dogovorili i isplatu otpremnine u iznosu od 900.000 kuna u šest obroka i isplatili su mu samo prvi dio od 150.000 kuna. Iako tužiteljstvo ne precizira kakve izvide je naložilo policiji, pretpostavlja se da treba ponovno ispitati sve žrtve, pribaviti dokumentaciju i ispitati i Jakelića.

Izdvajamo