SUĐENJE U OSIJEKU

U aferi 'Sibinj' utvrđena nova, višestruko niža, vrijednost zemljišta

Mladen Kruljac
 Vlado Kos / Hanza Media

Od 35 eura po četvornom metru do 23,54 kune po četvornom metru. Toliko je „pala“ vrijednost zemljišta u Zoni malog gospodarstva Sibinj zbog koje su na optuženičkoj klupi Županijskog suda u Osijeku završili bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić, njegov kolega iz Poglavarstva Ivan Mišković, umirovljeni general HV-a Mladen Kruljac te poduzetnici Ivan Rimac, Željko Garić i Zdravko Sočković. Posljednje vještačenje vrijednosti zemljišta koje je po nalogu suda odradio Miroslav Pauzer iz IGH u Osijeku, dalo je cijenu od 23,54 kune po kvadratu, što je višestruko niže od 35 eura kako je u prvom vještačenju zaključila vještakinja Dinka Šurjak i na temelju čijeg je nalaza u konačnici USKOK optužio navedenu šestorku. Podsjetimo, USKOK smatra da je suspektnim radnjama, odnosno prodajom zemljišta poduzetnicima, Općina Sibinj oštećena za 58 milijuna kuna. Kruljca se, pak, tereti da je angažiranjem inženjerijskih postrojbi HV-a za uređenje cesta u području Zone oštetio državu za 3 milijuna kuna. No, Pauzerovim vještačenjem sada ispada da Općini Sibinj praktički nije nanesena nikakva šteta, što će uvelike utjecati na ishod ovog procesa koji je izazvao veliki interes hrvatske javnosti, ponajprije zbog toga što se u njemu našao i Kruljac. Na raspravi održanoj u ponedjeljak, Darko Dodig, zamjenik ravnateljice USKOK-a žestoko su usprotivio nalazu vještaka Pauzera, ustvrdivši da on nije ovlašteni sudski vještak te da kao takav nije mogao ni obaviti vještačenje.

- Ovako se vještačenje moglo povjeriti i čistačici, poručio je Dodig, tražeći da se ovaj nalaz izuzme iz spisa kao nezakonit, ali i da se obavi novo vještačenje, ponovno po Dinki Šurjak. Tomu su se, naravno, usprotivili branitelji okrivljenika, pri čemu je Dražen Marijević, odvjetnik prvookrivljenog Batinića, naglasio kako se vještačenje može povjeriti bilo kojem stručnjaku iz određenog područja, odnosno da on ne mora biti stalni sudski vještak. Pauzer je, inače, direktor Regionalnog centra IGH u Osijeku i za ovaj je slučaj, što mu zakon dozvoljava, sam sebe imenovao vještakom.

- Početkom 90-tih bio sam i stalni sudski vještak, a pri izradi ovog elaborata koristio sam se onime što je sud naložio, rekao je Pauzer.

Prije njega, sporno temljište vještačio je i Goran Ožbolt, koji mu je vrijednost procijenio na 42 kuna po kvadratu. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Darka Krušlina odbilo je prijedlog USKOK-a i prihvatilo Pauzerovo vještačenje kao zakonito. S obzirom na to, ostaje za vidjeti što će sada USKOK učiniti, a ne bi bilo iznenađenje da, s obzirom na nove okolnosti, već na raspravi u utorak najave izmjenu optužnice. Inače, okrivljenici su u ponedjeljak iznosili i svoje obrane, a to su učinili Batinić, Mišković, Kruljac i Rimac. Svi su se izjasnili da se ne smatraju krivima. Podsjetimo, riječ je o ponovljenom suđenju, a nakon što je Vrhovni sud poništio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku kojom su sva šestorica optuženih osuđeni na zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:20