POŠAST MEĐU MLADIMA

U OSIJEKU PAO DILER DROGE NAKON KOJE KONZUMENTI IZGLEDAJU POPUT ZOMBIJA Policija ga ulovila još u kolovozu, sve do sada nisu mogli podnijeti prijavu

Ilustracija
 Sergej Drechsler / HANZA MEDIA

Pošast koju u posljednje vrijeme među mladima u Hrvatskoj izazivaju tzv. osvježivači zraka, a u biti droga, napokon je sustigla jednog mladog preprodavača ovih psihoaktivnih tvari koji kod konzumenata izazivaju teška halucionogena stanja koja mogu biti i opasna po život.

Policija u Osijeku ovih je dana dobila potvrdu kako je 18-godišnjak kojeg su ulovili još 23. kolovoza 2018. preprodavao upravo ovu vrstu droge. On je, naime, tada zatečen sa 48 vrećica osvježivača koji se nalaze na popisu droga, nakon čega je utvrđeno je kako je tijekom kolovoza prodao 20 vrećica poznanicima i zajedno s 18-godišnjakom konzumirao osvježivače te mješavinu duhana i marihuana.

No, sve do sada protiv njega nisu mogli podnijeti nikakvu prijavu, jer su čekali konačnu potvrdu analize zaplijenjenih tvari, koja je pokazala da je riječ o drogi i tinejdžer je zaradio kaznenu prijavu. Dobre vijesti u tom smislu, pak, stižu i iz Bruxellesa gdje u petak 23. studenoga 2018. na snagu stupaju dva nova europska propisa kojima je svrha suzbijanje zloupotrebe novih psihoaktivnih stvari, poput pušenja tzv. osvježivača prostora.

Radi se o regulativi (2017/2101) o razmjeni informacija i sustavu ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima te direktivi (2017/2103) za obuhvat novih psihoaktivnih tvari definicijom pojma „droge”.

- Novi EU propisi stižu u pravi čas jer je pošast zloupotrebe novih psihoaktivnih tvari uzela maha u Hrvatskoj i EU. Značajno se ubrzava vrijeme potrebno za identifikaciju, procjenu rizika i zabranu tih droga. Informacije o novim opasnostima će državama članicama biti odmah dostupne u europskom sustavu za brzo upozoravanje - kazala je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, istaknuvši kako je „ubrzavanje procedura ključno jer kemičari u službi dilera i profitera proizvode nove molekule brže nego što ih EU i države članice stignu zabraniti.“ Osim toga, proširuje se i definicija pojma „droga“, da se takve tvari više ne mogu provlačiti kroz rupe u zakonu.

- Neki od spojeva koji su na tržištu su izrazito jaki i mogu izazvati posljedice poput povišenog tlaka, paranoje, psihoze, mučnine, napadaja i u nekim slučajevima, smrti. Najteže posljedice se događaju jer se aktivna tvar tijekom miješanja i sušenja nepravilno rasporedi po proizvodu. Npr. u Kini koriste miješalice za beton kako bi proizvodili te spojeve. Uslijed toga, neka pakiranja su višestruko jača i štetnija od drugih. To je zapravo lutrija s nesretnim dobitnikom - istaknula je SDP-ova europarlamentarka.

Inače, istraživanje ESPAD je pokazalo da hrvatski tinejdžeri u odnosu na prosjek EU značajno više konzumiraju nove psihoaktivne tvari.

- Opravdanje da na tzv. osvježivačima prostora piše da nisu za konzumaciju je krajnje hladno i licemjerno. Trgovci koji te proizvode prodaju vrlo dobro znaju da se oni ne koriste za osvježavanje prostora, već za drogiranje. S obzirom da je Europska unija postrožila propise, apeliram na pravosuđe, policiju i druga relevantna tijela da iskoriste nove ovlasti i procedure i stanu na kraj onima koji profitiraju trujući djecu - izjavila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:56