AFERA SIBINJ

U PETAK NOVA PRESUDA GENERALU KRULJCU I OSTALIMA 'Nisam kriv, za Hrvatsku sam tri puta ranjen, a danas sam kriminalac'

Mladen Kruljac
 Vlado Kos / Hanza Media

Nova nepravomoćna presuda u tzv. aferi Sibinj bit će na Županijskom sudu u Osijeku donesena u petak u 10 sati.

Nakon što su bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić, njegov kolega iz tadašnjeg Poglavarstva Ivan Mišković, tadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, danas umirovljeni, general Mladen Kruljac i poduzetnici Ivan Rimac, Željko Garić i Zdravko Sočković u prvom suđenju dobili zatvorske kazne, koje je Vrhovni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje, u petak će sudsko vijeće pod predsjedanjem Darka Krušlina izreći nove presude.

Darko Dodig, zamjenik ravnatelja USKOK-a, koji je djelomično izmijenio optužnicu ne ulazeći u meritum stvari, čemu se obrana usprotivila, u svom je završnom govoru rekao da je „i u ponovljenom postupku nedvojbeno utvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice, da su svjesno i po dogovoru činili protupravne radnje.“

Podsjetimo, prema optužnici je Općina Sibinj prodajom zemljišta na području Zone malog gospodarstva oštećena za 58 milijuna kuna, dok je državni proračun radovima Hrvatske vojske na uređenju infrastrukture u Zoni oštećen za 3 milijuna kuna. Općina je, naime, parcele prodavala za 40 kuna po kvadratu, što je, kazao je Dodig manje i od procjene Porezne uprave od 45 kuna po kvadratu.

- Batinić i Mišković postupali su zajedno i po dogovoru, protivno uvjetima kojima je zemljište darovano općini Sibinj te protivno Zakonu o vlasništvu, a cijenu utvrđivali proizvoljno čime su nastojali pogodovati Rimcu i Gariću. S Kruljcem su, pak, dogovorili izvođenje radova znajući da Općina nema dokumentaciju, a Kruljac je protivno zapovijedi načelnik Glavnog stožera dao nalog za radove. Svi svjedoci su ustvrdili da mu to nije bilo dopušteno, niti je bilo zakonito. Očekujem da ih se proglasi krivima, rekao je Dodig.

Branitelji optuženih zatražili su oslobađajuće presude, svi odreda tvrdeći da njihovim klijentima kaznena djela nisu dokazana. Temelj za to nalaze u novom izračunu vrijednosti zemljišta. Naime, na prvom suđenju računalo se po nalazu vještakinje Dinke Šurjak koja je zemljište procijenila na 35 eura po kvadratu, a zadnje vještačenje Miroslava Pauzera iz IGH Osijek govori o prosječnoj prodajnoj cijeni od 32 kune po kvadratu.

- Po tome štete uopće nema. Štoviše, zemljišta su prodana po višoj cijeni od prosječne prodajne vrijednosti. Zanimljivo, zastupnik USKOK-u u svom završnom govoru štetu uopće ne spominje. Dakle, Općina je dobila 4,3 milijuna kuna više od prosječne prodajne cijene, a mogla je to zemljište prodati čak i po pogodovanoj cijeni. U ovom slučaju nema kaznenog djela, rekao je Dražen Matijević, odvjetnik prvookrivljenog Batinića, s kojim su se suglasili i ostali, pri čemu je Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić naglasio da nema nijednog dokaza kako je državi nanesena šteta od 3 milijuna kuna, a „tadašnji načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić ovdje je rekao da je Kruljac mogao donositi zapovijedi u sklopu obuke.“

Kruljac: Danas ne valjam, a bio sam dobar kada sam sa 23 godine išao u Vukovar

Kruljac je ponovio kako se i dalje ne smatra krivim istaknuvši da je sve radio u skladu sa svojim nadležnostima.

- Upozoravali su me da se vodi istraga oko toga, a znam i da je tadašnji načelnik uprave Vojne policija pukovnik Tihomir Zebec slao materijale PNUSKOK-u i USKOK-u, no činio je to selektivno s namjerom da meni našteti i tako doveo u zabludu pravosudni sustav. Moram ovo reći, jer puknut ću ako ne kažem. Završio sam Vojnu akademiju bivše vojske i priključio sam se postrojbama HV-a u Domovinskom ratu, pri čemu sam u prvih pet godina bio „komunjara“ kojemu je majka pravoslavne vjeroispovijesti i pet godina morao sam u borbama dokazivati svoje hrvatstvo. Danas sam u Hrvatskoj kriminalac, a SIPA u BiH protiv mene ima četiri kaznene prijave za navodne ratne zločine, otac i majka su mi dobili tumore, otac i dva moždana udara, obitelj mi trpi zbog ovoga. Danas ne valjam, a bio sam dobar kada sam sa 23 godine išao u Vukovar. Tri puta sam ranjen, 12 puta odlikovan i ponosan sam na sve što sa činio, pa tako i svih 127 lokacija koje su inženjerijske postrojbe uredile po mojoj zapovijedi, rekao je u svom istupu Kruljac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:50