VATRENA STIHIJA

U POŽARU KOJI JE IZBIO U ZAGREBU NASTALA VEIKA MATERIJALNA ŠTETA Nastradali instrumenti i narodne nošnje stare više od stotinu godina

Staru zgradu škole sada koriste članovi KUD-a Frankopan i Folklorna izvorna skupina Remete
 Goran Mehkek / CROPIX

Odbačeno neutvrđeno pirotehničko sredstvo krivo je za vatrenu stihiju koja je izbila u prostoru stare škole u zagrebačkoj ulici Vinec u srijedu navečer, a osim veće materijalne štete, uništeno je i veselje korisnicima tih prostora.

Naime, zgradu koriste članovi KUD-a Frankopan i Folklorne izvorne skupine (FIS) Remete, a ondje je i prostor davno zatvorenog ugostiteljskog objekta Zrinski u vlasništvu Mate N. (56).

Dvadesetak vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i pripadnici DVD-a Šestine krenuli su se oko 20 sati boriti s vatrom koja se s nadstrešnice proširila na krovište zgrade. Izgorjelo je 25 četvornih metara nadstrešnice i 25 kvadrata krovišta, brave i dovratnici na trojim vratima, a od vrućine su popucali i prozori. Vatra je progutala i ukrasnu trstiku te ukrasne letvice u jednom dijelu objekta. I dok iz KUD-a Frankopan ističu kako pukom slučajnošću nisu pretrpjeli nikakvu štetu u dijelu koji koriste, čini se da tu sreću nije imao i FIS Remete.

Na udaru dima, čađe i vode našle su im se tri nošnje, dva instrumenta (bajs i bisernica), ali i razni dokumenti. I dok se svaka takva jedinstvena nošnja stara 100-tinjak godina, kao ručni rad, procjenjuje na oko 5000 kuna, instrumenti su nešto skuplji. Koliki je omjer štete i hoće li se išta od uništenog uspjeti spasiti, tek se treba vidjeti.

Prema izjavama stanara okolnih kuća, a to je ujedno potvrdio i policijski očevid, pretpostavlja se da je uzrok buktinje nesavjesna igra s pirotehnikom.

- Dječica su bacala rakete. Na tom platou se godinama skupljaju. Ima posvuda stakla od boca, opušaka, igala... Očito je nekome ostalo još pirotehnike od novogodišnjeg slavlja pa je se odlučio riješiti. Netko od djece je raketu svojim nestručnim rukovanjem vinuo u vis, ali očito ne dovoljno ni u pravom smjeru, pa se u padu zapalila te pala na tendu i krov. Sve je to toliko staro i derutno da nije trebalo puno da plane. Dan nakon požara sve izgleda otužno, čađavo i natopljeno vodom koje je bilo do koljena. Voda se slijevala kroz strop. Da kojim slučajem vatrogasci nisu tako brzo reagirali, sve bi izgorjelo - kaže nam osoba upućena u problematiku.

Podsjeća i da je nekad u toj zgradi bila osnovna škola, bilo je to 50-ih godina prošlog stoljeća, no vremena se mijenjaju pa tako ni prenamjene prostora nisu rijetkost. Restoran koji je nekad bio ugodno mjesto izlaska, posljednjih osam godina ne radi. I otad se, govore nam mještani, pretvara u leglo kriminala.

- Taj dio lokala gdje se najviše okupljaju djeca je sa skrivene strane pa samim time nije nikome odmah uočljivo tko je tamo i što radi - zaključuju stanovnici Vinca.

Ako se otkrije počinitelj koji je izazvao požar, bit će kazneno prijavljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:19