UBIJEN IVAN SERDARUŠIĆ

U SREDIŠTU AMSTERDAMA LIKVIDIRAN HRVAT Nizozemski mediji navode da se bavio poslovima s drogom

 

Hrvat Ivan Serdarušić, 62-godišnji nizozemski državljanin, ubijen je u ponedjeljak u središtu Amsterdama u klasičnoj mafijaškoj egzekuciji.

- Nizozemska policija odmah nakon događaja obavijestila je hrvatsku policiju i zatražila suradnju u istrazi - rekla nam je u subotu Jelena Bikić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. Nizozemski mediji, prije svega amsterdamski portal Het Parool, navodi da se Serdarušić već dulje vrijeme bavio poslovima s drogom.

To je smjer koji se i kao glavni motiv Serdarušićeve egzekucije navodi i u policijskoj istrazi u suradnji s hrvatskom policijom.

Tragovi oko žrtve

Prema napisima nizozemskih medija, Serdarušić nije bio poznat u amsterdamskom kriminalnom miljeu, ali ipak se provlači kako bi njegova egzekucija mogla imati veze s poslovima s drogom. Prema policijskim izvorima, ubojica je ostavio brojne tragove na mjestu zločina, a policija je i rekonstruirala njegovo kretanje od mjesta zločina ulicama Jan van Eyck, Albrecht Durer, Gerrit van der Venstraat i Memlingstraat, ali ga još nije otkrila.

Žrtvu koja je ručala u restoranu u amsterdamskoj Beethovenovoj ulici na broju 14 egzekutor je, prema medijskim napisima, upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je zamaknuo iza ugla. Opisan je kao izrazito mišićav muškarac visok oko 160 centimetara, a u trenutku dok je pucao za susjednim stolom sjedila je skupina žena s malom bebom. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali Serdarušić je u bolnici podlegao ozljedama.

Prilikom bijega odbacio je vatreno oružje s prigušivačem, bež šešir, crnu torbicu za prijenosne uređaje, rukavice i bijelo-plavu košulju. Nekoliko minuta nakon zločina ubojica je bio u blizini Koningspleina u središtu grada, ustanovili su detektivi koji vode istragu, a pretpostavljaju i da je iznajmio hotelsku sobu u blizini amsterdamskog Glavnog kolodvora.

Carlo Ferilli, vlasnik restorana u kojem je ubijen Serdarušić, za medije je izjavio kako je on bio njihov redoviti gost, ali da ga nije poznavao.

- Bio je samo jedan od pet tisuća naših gostiju koliko ih mjesečno prođe kroz lokal, a 99 posto naših gostiju su normalni, radni ljudi iz našeg susjedstva.

Amsterdamska gradonačelnica Femke Halsema, unatoč činjenici da se u lokalu dogodilo brutalno ubojstvo, dozvolila je da on ostane otvoren. Ferilli ima i samo riječi hvale za suradnju s policijom.

- Ne možemo vam davati nikakve informacije vezano za događaj od ponedjeljka - kratko su nam u subotu popodne rekli u amsterdamskom restoranu koji je smješten u vrlo prometnoj ulici, kroz koju prolazi i tramvajska linija i u čijoj se vrevi ubojica vrlo brzo mogao izgubiti. U subotu popodne razgovarali smo i s jednim od dvojice sinova ubijenog.

Sin i obitelj u šoku

- U šoku smo. Upravo se sa suprugom vraćam iz Amsterdama jer smo morali organizirati prijevoz tijela. O ubojstvu oca obavijestila me nizozemska policija. Rekli su mi samo da imaju neke tragove, ali da mi u interesu istrage ne mogu ništa reći. Moj otac je već više od 30 godina živio u Amsterdamu, imao je nizozemsko državljanstvo, tamo je radio - rekao nam je.

Nizozemski portal prenosi i njegovu izjavu da su se njegovi roditelji razveli prije 30 godina i da je njegov otac u Nizozemsku stigao preko Njemačke. Dolazio je u Hrvatsku, održavao kontakt sa sinovima, ali oni, kaže, nisu puno znali o njegovim poslovima.

Prema pisanju nizozemskog kolege Maartena Van Duna, ozbiljno se sumnja da je Serdarušićeva likvidacija povezana s trgovinom droge. Činjenica da je izvedena na terasi restorana usred bijela dana, u vrlo prometnoj ulici pred svjedocima i da je ubojica ostavio brojne tragove ukazuje da je nekome očito bilo stalo da Ivan Serdarušić bude ubijen.

U zadnjih nekoliko godina hrvatska i nizozemska policija u zajedničkim su akcijama izveli nekoliko uspješnih akcija presijecanja krijumčarskih kanala droge i oružja. Nizozemska policija nada se kako će na temelju tragova koje je ostavio ubojica doći do egzekutora, ali ono što je još bitnije jest ustanoviti zašto je Ivan Serdarušić brutalno ubijen dok je ručao na terasi svog omiljenog restorana.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo