AKCIJA 'DUNAV'

U VELIKOJ AKCIJI UHIĆENI HRVATSKI KRIJUMČARI KOKAINA Švercali drogu iz J. Amerike i Nizozemske do Hrvatske

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.02.2016. u 11:32

Miroslav Kiš / CROPIX

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske i PNUSKOK-a, u suradnji s policijskim službenicima austrijske, njemačke i nizozemske policije, na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske proveli su višemjesečno koordinirano međunarodno kriminalističko istraživanje krijumčarenja kokaina, pod kodnim nazivom Dunav, izvijestio je MUP.

Tijekom istraživanja utvrđena je sumnja kako je 66-godišnji hrvatski državljanin Zdravko Dabo iz Novalje, zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom Dankom Jurićem iz Zagreba, organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku, gdje su prokrijumčareni kokain skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka M. u blizini Rotterdama. Iz tog skladišta kokain su distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH, javlja Zadarski.hr.

Njih se sumnjiči da su u 12 navrata tijekom prošle godine nabavili i prodali oko 34 kilograma kokaina, od čega je u 6 odvojenih zapljena na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske zaplijenjeno oko 7.7 kilograma kokaina.

Tijekom provođenja akcije Dunav, na području Hrvatske, Austrije, Njemačke i Nizozemske, do sada je uhićeno 13 osoba, odnosno šestero hrvatskih državljana (uz naprijed navedenu trojicu uhićeni su još 55 godišnjak i 41 godišnjak te 46 godišnjak s područja BiH), petero državljana Austrije i dva državljana Srbije.

Ulična vrijednost preprodane droge se procjenjuje na najmanje 1.360.000 eura, odnosno 10.336.000 kuna.

Također, tijekom uhićenja navedenih osoba, uz drogu kokain, pronađena je i oduzeta veća količina novca za koji se sumnja da je pribavljen preprodajom kokaina, kao i poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu s pranjem novca.

Zdravko Dabo slovi za jednog od najvažnijih aktera međunarodne krijumčarske mreže drogom u kojoj se prema nekim procjenama opralo na stotine milijuna eura. Do sada je Dabo bio neuhvatljiv policijskim istražiteljima kojima je vješto izmicao i pomoću staklnih promjena identiteta. Imao je i još najmanje dva imena: Zdravko Smojver i Custer Kruisheer, piše Zadarski.hr.

Izdvajamo